O kulturnom nasleđu iz naše države pričali smo sa Sašom Srećkovićem, višim kustosom Etnografskog muzeja i predsednikom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe.

Na spisku prvih 27 elemenata koji su nakon zvaničnog poziva objavljenog 2012. godine, upisani u Nacionalni registar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije nalaze se, između ostalih, i krsna slava, molitva, belmuž, izrada pirotskog kačkavalja, filigranski zanat, pazarske mantije. 

Od Saše Srećkovića (51), višeg kustosa u Etnografskom muzeju u Beogradu koji od prošle godine vodi Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije i predsednika Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije, saznali smo da je na prošli konkurs stiglo više od 40 predloga, da predloge mogu da daju institucije, udruženja u lokalnim zajednicama, privatne firme, pa čak i pojedinac ukoliko je predlog suvisao, priložen uz adekvatnu dokumentaciju i u skladu sa zahtevima formulara - upitnika Uneska.

"Naš Komitet osnovan je 2011. godine i mlada je institucija, jer je i sama Uneskova Konvencija o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa ratifikovana u Skupštini Srbije tek 2010. godine. Mi smo kao država novi u toj priči, za razliku, recimo, od Hrvatske koja već ima petnaestak nominacija na svetskom nivou. Ispred nas su i Mađarska, Bugarska i Rumunija, dok je Makedonija upisala jedan element, a Crna Gora i Bosna i Hercegovina se pripremaju" kaže Saša.

Srbija kako kaže, za sada nema nijednu svetsku nominaciju, ali da su dve (krsna slava i molitva - đurđevdanski obred) predate komisiji Uneska na razmatranje za ulazak na listu svetskih nematerijalnih kulturnih nasleđa. Rezultati bi trebalo da budu poznati do kraja ove godine.

"Još desetak predloga sa naše domaće liste imaju veliku šansu da prođu i na svetskoj listi Uneska. Kulturno nasleđe Srbije i te kako ima resursa i nadam se da će u budućnosti biti još elemenata"kaže Saša Srećković.

U galeriji slika pogledajte koji su to elemenati srpskog kulturnog nasleđa...

Tekst: Nenad Blagojević

LepaiSrecna Usmena tradicija i jezik, scenska umetnost, rituali i praznici, samo su neke od oblasti u kojima se ogleda kulturno nasleđe zemlje. Pročitajte kojim se to kulturnim elementima može pohvaliti Srbija...