Iako ne voli da unapred pravi planove kada je reč o privatnom životu, kantautor Željko Joksimović (43) u profesionalnom smislu ništa ne prepušta slučaju. 

Završio je evrovizijske obaveze za ovu godinu, sačekao je da se okonča finale takmičenja "X Factor Adria" u čijem je žiriranju mesecima učestvovao i dočekao trenutak za koji je procenio da je idealan za promociju novih pesama. 

Preciznije, album će se pojaviti u prodaji tek kroz tri meseca, a ovaj umetnik zavidne evrovizijske karijere ljubiteljima svoje muzike omogućio je da se i pre toga upoznaju s novim numerama. Predstavio je mobilnu aplikaciju "mts Željko Joksimović", pomoću koje će korisnici u Srbiji besplatno moći da preuzmu sve nove pesme. On ne krije da je ponosan na ovo iskustvo i to je prvi put u istoriji da jedan umetnik objavljuje nov album u obliku ekskluzivne aplikacije.

VIŠE: Jovana i Željko Joksimović: Zasluženi godišnji odmor u skrivenoj kući na moru

ST: Pored najbližih saradnika i supruga je bila uz vas na promociji. Koliko vam njena podrška znači?

"Jovana je uvek tu kada je potrebno i daje mi vrlo konstruktivne savete ili kritike. Ona je moja najveća podrška, motivacija, inspiracija – žena za sva vremena."

ST: Možete li napraviti paralelu između vas kao izvođača i stvaraoca dok ste pripremali novi album i perioda pre skoro deceniju kada ste počinjali sa pripremama prethodnog?

"Toliko se predivnih stvari izdešavalo na privatnom i poslovnom planu pa imam utisak kao je prošlo i više od šest godina. Moj lični i profesionalni zadatak jeste da stalno budem sve bolji i bolji, da neprestano napredujem i mislim da se to u mom radu vidi. Svaki dan predstavlja novo iskustvo koje vas nadograđuje. Ovom albumu pristupio sam na drugačiji način. 

Za svaku pesmu pripremio sam nekoliko aranžmana i onda birao u kojem najbolje zvuče. Kupio sam veoma stare retro instrumente kojima je sve odsvirano jer sam želeo da kompozicije zvuče potpuno nestvarno. Iako sam do sada uvek ulagao mnogo energije, vremena i truda u pesme, sada sam prevazišao sve prethodne i zbog toga je ovaj proces toliko trajao. Veoma poštujem svoju publiku i smatram da zaslužuje najbolje od mene, zato sam se trudio da joj to i dam." 

ST: Na promociji ste rekli: Neke pesme snimao sam želeći da vas one, kad ih čujete, vrate u osamdesete, vreme sa starim pasošem u bivšoj Jugoslaviji. Koliko ste jugonostalgični?

"Nostalgičan sam prema svakom vremenu u kojem su bile neke dobre stvari. Muzika iz osamdesetih bila je jedna od najboljih i upravo me ona već godinama na neki način opseda. Taj zvuk, kvalitet tekstova, interpretacija, naprosto imam utisak da su neke stvari nakon toga stale i ja se trudim da ih nastavim. Moj prijatelj Dejan Ivanović, čije pesme imam na ovom i prethodnim albumima, stvorio je neke zvuke koji će nas vratiti u Makarsku osamdesetih." 

ST: Takođe, istakli ste da ste ovaj album radili sa hedonističkim pristupom. Šta je za vas vrhunac hedonizma?

"Da živite kako želite, da volite ono što radite, da vas okružuju ljudi koje volite i koji vas vole. Za mene je to nekada tišina, nekada buka, nekad mir, a nekad kreativni haos, ali suština je da se dobro osećaš i uživaš jer znaš šta želiš. Hteo sam da se opustim i radim, istražujem, doterujem, menjam, tragam i da to traje sve dok i poslednjom sitnicom ne budem prezadovoljan. Da na kraju tog puta nisam imao svoju porodicu, suprugu, ćerku, prijatelje, saradnike koji su podelili sa mnom utiske da su pesme divne, verovatno bih putovao i dalje."

ST: Na koju numeru na samom početku tipujete?

"Ne pristupam im na taj način. Dok stvaram, ne mislim o tome koja je hit, koja će to biti na prvo slušanje, a koja na peto. Pesme biram samo na osnovu te početne energije koju osećam dok ih slušam. Recimo, Zvezdu sam celu napisao za nekoliko sati i toliko je jaka da je samo izletela. Ali, onda sam je dugo krotio aranžmanom, miksom i to je pesma koju Mina najviše voli. Jovani se najviše dopada Nerado, nekome  Dama, Olovni vojnik ima bravurozan tekst u kojem će se mnogi pronaći. Svaka numera ima svoj horoskopski znak i život o kojem će od sada brinuti publika."

VIŠE: Spektakularna premijera "Ranjene zveri": Željko Joksimović otvara superfinale X Faktora (FOTO)

ST: Nakon predstavljanja novih pesama, obično sledi promotivna turneja. Koliko ćete u predstojećem periodu imati vremena i za vaš projekat Balkan Bazar?

"Imaću, naravno. Balkan Bazar je vrlo specifičan projekat u svakom smislu. Zahteva posebne lokacije za izvođenje, a tu je i veliki broj muzičara koji nastupaju sa mnom, kao i gosti vokali. Sama muzika u potpunosti je čarobna i drugačija od svega što je publika od mene navikla da čuje. Mnogo energije i ljubavi uložio sam da sve zvuči baš tako. To je projekat koji će ući u novu fazu, a mi ćemo nastaviti da ga predstavljamo širom Balkana".

ST: Gde i na koji način crpite energiju koja je neophodna da biste s lakoćom obavljali mnogobrojne obaveze?

"Porodica mi je na prvom mestu. Ma šta radio, pod kakvim god opterećenjem i stresom bio, momenat kada uđem u kuću i vidim njihove osmehe učini da sve zaboravim. Zagrljaji Jovane, Mine i Koste dovoljni su da unesu smiraj u moj život i daju mi snagu za buduće dane." 

ST: Na koji način se najradije oslobađate stresa i posledica svakodnevne tenzije koju sobom nosi savremeni način života?

"Svaki umetnik ima veliki zadatak da pronađe mir i inspiraciju. Nekad otputujem sa porodicom, isključim se, drugi put je dovoljna večera sa prijateljima da se osećam odlično. Slušam muziku, treniram, vozim motor. Neki jednostavni trikovi pomažu mi da prevaziđem stres kojeg je poslednjih meseci, a posebno poslednjih dana, bilo izuzetno mnogo. Zato sada idemo na put i nadam se dobrom odmoru."  

ST: S obzirom na to da je ćerka Mina krenula vašim stopama, da li ćete je podržati ukoliko poželi da se takmiči u X Factoru ili nekom sličnom takmičenju talenata?

"Mina je jako mlada, ali veoma zrela, vredna devojka i veoma sam ponosan na nju. Često je u mom studiju, snima covere, radi ono šta voli i kada je posmatram tako zadovoljnu i ispunjenu, za mene nema veće sreće. Na moju podršku uvek će moći da računa ukoliko je put kojim želi da ide ispravan. Znam da je veoma svesna kako samo konstantan rad i lično usavršavanje jednom muzičaru može dati kontinuitet i trajnost."

VIŠE: Dirljiva poruka Željka Joksimovića dragoj supruzi: Jovana, moja ljubav... (FOTO)

ST: Na koji način je savetujete u profesionalnom, a na koji u privatnom smislu?

"Nas dvoje imamo zaista sjajan odnos. Dok sam spremao ovaj album, mnogo mi je značilo da čujem njene utiske i savete oko aranžmana, kako ceo album zvuči i da li je potrebno da se nešto izmeni ili doradi. Mina je izuzetno talentovana i mlada, a ponosan sam na njen pogled na svet i kako se nosi sa činjenicom da je moja ćerka i da je zbog toga često zanimljiva medijima. Zna da u meni ima svu podršku ovog sveta – kroz ulogu oca, kao prijatelja, ali i mentora u muzičkom smislu. Za nas dvoje definitivno važi ona izreka da postoji posebna nit koja vezuje očeve i ćerke."

ST: Koje reči vaš sin Kosta najčešće izgovara?

"Kao i svako malo dete: mama, tata, daj i neću." 

ST: Koje je vaše, a koje Jovanine osobine nasledio?

"Kosta je učinio pravu stvar – povukao je od Jovane i mene ono najbolje. Sada je u fazi kada ga sve interesuje jer ispituje svet oko sebe. Ponekad liči na mene, drugi na Jovanu… On je jedno radosno i veselo dete koje je unelo neizmernu sreću u naše živote."

ST:U medijima je nedavno objavljena vest da je vaša supruga Jovana u blagoslovenom stanju. Da li razmišljate o proširenju porodice?

"Zarad porasta tiraža i posete portalima, nažalost, ponekad se plasiraju razne spekulacije i to zaista može da vas optereti u toj meri da posle morate da pazite kako sedite i šta oblačite da to neko ne bi pogrešno protumačio. Voleli bismo da imamo veliku porodicu i ne opterećujemo se time previše. Samo uživamo i volimo se." 

Ne propustite i našu FOTO-GALERIJU!

Razgovarao: Saša Tošić

Izvor: Story

LepaiSrecna Pošto je upriličio promociju novih pesama nastalih u hedonističkom raspoloženju, Željko Joksimović govori o velikim promenama s kojima se suočio poslednjih godina, ističe koliko mu znači podrška supruge Jovane i sreća koju im je doneo Kosta...