Već deset godina Andrija Milošević (36) skoro svake večeri pun elana nastupa na pozorišnim daskama, a tako je bilo i na premijeri nove komedije "Zlatni lančić od bižuterije" nedavno u Beogradu, u produkciji Favi.

Sa popularnim glumcem sreli smo se pred polazak u Paraćin na izvođenje ovog komada po tekstu Miodraga Mija Karadžića, a da energije ima na pretek saznali smo kada nam je rekao da ga početkom aprila 2015. godine očekuje premijera još jedne predstave - "Majstori, majstori" u pozorištu "Boško Buha".

- Nije nam teško da posetimo i najmanji grad. Igramo u svim mestima u kojima postoji makar Dom kulture ili Dom vojske. Na taj način naročito omladina ima priliku da pogleda predstave iz glavnog grada, a mi dajemo doprinos razvoju pozorišne umetnosti – priča na početku.

U ovoj monodrami glumite voditeljku Zlatanu Krezić-Mladunče. Jeste li do sada igrali ženu na sceni?

- Jednom sam uskočio u predstavu "Gospođa ministarka" i u ulozi sluškinje zamenio kolegu Nemanju Oliverića koji je za taj lik dobio Sterijinu nagradu. Fino sam se zabavljao.

PROČITAJTE JOŠ: Slobodan Ćustić: niko ne kuva bolje od moje Jelene

Foto: Andrija Milošević

Da li je teško biti sam na sceni?

- Monodrama je najteža forma za glumca jer ste sami na pozornici naspram 1.500 ljudi. Ali, ja volim taj adrenalin - neko skače sa bandžija, neko voli padobranstvo, a mi glumci - glumimo.

Sećate li se kada ste pre dve decenije kročili na scenu?

- Imao sam 16 godina i kao student igrao sam konja u predstavi Konte Zanović. Ekipa je bila fantastična: rediteljka Radmila Vojvodić, u glavnoj ulozi Dragan Mićanović, i igrali su i Nikola Đuričko, Mirjana Karanović, Voja Brajović, Stela Ćetković, Boro Stjepanović, Bane Popović, Rade Marković.

Često radite komedije, a pošto narodu uvek treba smeha, može li se reći da za vas ne postoji kriza?

- Smeha uvek treba, a krize nema jer radim. Ovo čime se ja bavim je samo jedan od vidova teatra - bulevarsko pozorište, u kojem sam sebe odredio kao komičara.

Ko vas zasmejava u privatnom životu?

- Ranije sam bio zabavljač, ali u poslednje vreme volim da drugi mene zasmejavaju. Imam veoma duhovite prijatelje koji „prosipaju“ neverovatne fore i pričaju zabavne viceve. Družim se sa ljudima koji su duhoviti i od njih crpim inspiraciju.

Ove godine obeležavate 20 godina rada u pozorištu. Jeste li zadovoljni dosadašnjom karijerom?

- Uvek postoji nešto što niste uradili ili što ste mogli bolje. Ali, ja sam zadovoljan jer sam išao svojim putem, bez obzira na komentare. Kada smo počinjali sa snimanjem serije Mješoviti brak, u jednoj od prvih nezavisnih produkcija na privatnoj televiziji, govorili su nam da to ne treba da radimo, da bi nakon toga svi ti ljudi iz branše koji su me kritikovali, kasnije prošli kroz tu i slične serije.

Jeste li po dolasku iz Crne Gore maštali o tome kako ćete jednog dana da se skućite i da imate svoj mir u prestonici Srbije?

- Uvek sam mnogo radio i nisam mnogo o tome razmišljao, ali stvari su same došle na svoje mesto. Beograd je megalopolis, jedini grad u regionu u kojem možete da dobijete satisfakciju i da stvorite svoju stvarnost u moru paralelnih. Svi mi iz malih sredina poput Užica, Smedereva, Nikšića, Banjaluke, želimo da ovde napravimo karijeru, jer ako to uspemo u Beogradu, onda smo napravili posao u regionu.

PROČITAJTE JOŠ: Ivan Bosiljčić: Lepo vaspitanje uvek se isplati

Kako provodite vreme kada ne glumite i ne dajete intervjue?

- Uglavnom sam sa devojkom i prijateljima. Najviše volim da putujem i uvek se divno osećam kad sednem u auto i odem sa Sandrom u neku banju na nekoliko dana. Nije lako opstati u ovo divlje vreme kada imate utisak da sa svih strana, vreba konkurencija i kad se narodu nudi mnogo vidova zabave. Danas ne morate da budete na televiziji, dovoljno je da se pojavite na internetu ili da se skinete goli u nekom rijalitiju i da postanete poznati.

Imate li potrebu da se osamite kad se spuste zavese?

- Naravno da ima i tih trenutaka. Ovaj posao sa sobom nosi veliko opterećenje, izuzetno je težak i moram priznati da sam se malo i umorio.

PROČITAJTE JOŠ: Vanja Grbić: Za dobar brak najvažniji je iskren razgovor

Ipak, kvalitet je na prvom mestu?

- Samo uz kvalitet možete da opstanete i dugi niz godina budete ono što jeste. Važno je da se menjate, da učite nove stvari, da se ne bavite samo jednim poslom, da probate nešto novo. A po mom mišljenju, u riziku, učenju i istrajavanju uspevaju samo inteligentni ljudi. Osim glume, ja sam se bavio ugostiteljstvom, imao sam i butik, a sada planiram da naučim španski jezik.

Tekst: Nenad Blagojević