Posle uspešne odbojkaške karijere, naš proslavljeni reprezentativac i svojevremeno najbolji odbojkaš na svetu Vladimir Vanja Grbić posvetio se radu u Odbojkaškom savezu Srbije i svojoj porodici. Sa suprugom Sarom, s kojom je više od decenije u srećnom braku, ima tri kćerke, Inu, Unu i Milu, za koje kaže da su mu najveća radost. 

Da li postoji recept za srećan brak? 

- Razumevanje, strpljenje, ljubav i tolerancija. Naše svađe nikada ne traju više od petnaest minuta, jer ne postoji nijedan problem koji ne možemo rešiti razgovorom. Za dobar brak najvažniji su česti i iskreni razgovori partnera, jer bez toga ne mogu ni emotivno ni intelektualno da budu bliski. Dešava se da mnogi očekuju nešto od voljene osobe, a nikada joj ne pričaju o svojim željama, pa žive u zabludi da će ona sama to saznati. Da nam se tako nešto ne bi desilo i da se ne bismo udaljili jedno od drugog, uvek kažemo sve što mislimo.

Kako ste se upoznali i kada ste shvatili da je Saru ta s kojom želite da provedete život?

- Video sam je prvi put na proglašenju sportiste 2000. godine i posle ceremonije i dodele priznanja dugo razgovarao s njom. Već posle dva minuta znao sam da ću se njome oženiti. Ona je iskrena, neiskvarena, normalna žena, onakva kakvu sam celog života tražio. Pošto sam tada igrao u Rimu, dva meseca smo kontaktirali telefonom, a onda sam joj javio da sam joj poslao poklon preko jednog prijatelja i da treba da ga sačeka na aerodromu. Ali, umesto tog mog „prijatelja", stigao sam ja. Bio je to najveći poklon za oboje.

Šta vas je kod Sare najviše privuklo?  

- Kada sam je prvi put ugledao (sećam se, nosila je crne pantalone), prosto je zračila i to me nije ostavilo ravnodušnim. Kada sam shvatio da je njena energija toliko čista, gotovo naivna, to me je oborila s nogu. Znao sam da ne treba da gubimo vreme. Došao sam u aprila iz Italije, a u avgustu sam je oženio. 

Da li znate neki savet o muško-ženskim odnosima koji biste preneli ćerkama? 

- Mislim da devojkama danas nije lako. Socijalni status, finansije, donekle i fizički izgled trenutno mogu da zadovolje onoga što današnje devojke očekuju od muškarca, ali za iskrenu, pravu ljubav potreban je neko ko nas ruazum i čija duša nam odgovara. Kada žena u muškarcu vidi nekoga s kim može da osnuje porodicu, to je onda ono pravo i za tu osobu ste sremni sve da učinite. 

Većina roditelja deci nameće svoje ambicije, a vi?

- Mi ih podržavamo ih da rade ono što vole, ali da li će se baviti sportom, pokazaće vreme. Zbog zdravlja i držanja bitno je da vežbaju, ali je na prvom mestu da same nađu svoj životni put.

Na sledećoj strani pročitajte nastavak intervjua sa Vanjom.PageBreak

Koliko vas je roditeljstvo promenilo i nečemu naučilo?

- Sazrite i postanete odgovorniji ali i plašljiviji. Kada nam se rodilo dete, shvatio sam koliko je muškarac slab i ranjiv i koliko se boji ne za sebe, nego za to dete. Imao sam tada 33 godine. Deca su pravi i jedini kapital. Izuzetno sam osetljiv na sve tri, na ćerke i na Saru. Moje dve šmizle, Ina i Una, mogu sve da mi rade, ali zbog njihovog dobra moram nekad da postavim granice, da ih ukorim, ali i da prihvatim njihovu kritiku: „Tata, nemoj da budeš bezobrazan". Da nisam postao otac, mnogo stvari u životu ne bih shvatio. Prava ljudska sreća i bogatstvo je kada ti dete kaže: „Tata, ja te volim". Tog trenutka nestaje sav umor i svi problemi.

Šta je po vašem mišljenju najvažnije u izboru partnera? 

- Da ima zdrav razum i normalno rasuđivanje. Kada pronađete takvu osobu, trebalo bi svim srcem da se potrudite da je zadržite. Novac u čitavoj toj priči nema veliku ulogu jer suštinski, nijednu bitnu stvar u životu  ne možete kupiti. Istina je da vam novac može učiniti život komfornijim, ali mnoge stvari ne može vam rešiti, kao što su zdravlje, draga osoba ili duševni mir. 

Od koga ste dobili glavni savet kada je reč o ženama? 

- Obično dečaci o tome razgovaraju sa očevima, ali u mom slučaju, to je bila majka. Kada sam imao trinaest godina, objasnila mi je nekoliko stvari u muško-ženskim odnosima na pravi način, pre svega kako muškarac treba da se odnosi prema ženi. Sve to mi je pomogla da žene doživim na pravi način i beskrajno sam joj zahvalan na tome. 

Koliko vam o nekoj ženi govori neverbalna komunikacija? 

- Žena govori i kada ćuti, ukoliko je pažljivo posmatrate možete mnogo saznati o njoj. Možete da otkrijete koliko je sigurna u sebe, koliko je požrtvovana i kakav joj je karakter.

Koji je vaš glavni adut kojim ste osvajali lepši pol?

- Iskren sam, posvećen onome što radim, pravi borac, a žene vole karakterne muškarce koji su odlučni u onome čime se bave i šta žele. Žene traže sigurnost, potreban im je muškarac na koga mogu da se oslone i koji misli na druge, a ne samo na sebe.

Da li i vi verujete da su muškarci s Marsa a žene s Venere?

- Istina je da su muškarci i žene različiti, zato što nam je pre svega način razmišljanja drugačiji, takvi smo stvoreni. Dešava se često da tamo gde muškarac napravi propust, žena upravo o tome najviše razmišlja. Verujem, međutim, da nas stvari koje nas razdvajaju, najviše i privlače. Muškarci su pri tom vrlo jednostavni, jednolični, idu pravo prema cilju, a žene će uvek naći neki zaobilazni put. Uveren sam da se ženama sviđa ta jednostavnost, naivnost, donekle i glupost muškaraca.

Žaklina Milenković