iCloud je servis kompanije Apple koji služi za čuvanje dokumenata, fotografija i sličnih podataka u "oblaku", odnosno na internetu. Na taj način korisnik može da im pristupi sa bilo kog računara, tableta ili telefona. Potrebno je samo da se uloguje na svoj nalog.

Kako je došlo do toga da neko ugrozi na desetine naloga poznatih, još nije zvanično objavljeno, ali iako ima onih koji krivicu svaljuju na bezbednosne propuste kompanije Apple, znalci smatraju da su za ceo skandal krivi upravo poznati - njihovi nedovoljno zaštićeni računari i lozinke.

Na koje aplikacije nikako ne treba da nasedate na Fejsbuku pročitajte ovde.

Kako se lozinka može provaliti?

1. Odabrali ste previše jednostavnu šifru.

Jedan od mogućih načina kako je neko došao do lozinki je da je ona u startu bila "slaba". U slučajevima kad je šifra previše jednostavna, može se čak i nasumično pogoditi, pa se ne preporučuje da se u te svrhe koriste lična imena, prezimena, gradovi i slično.

2. Naseli ste na opciju "zaboravljena lozinka".

Drugi način za provaljivanje šifre je pristup putem opcije "zaboravljena lozinka". U zavisnosti kako im je podešen nalog, korisnici u slučaju da zaborave lozinku treba da odgovore na sigurnosno pitanje ili da dobiju novu lozinku na svoj mejl.

Neka od sigurnosnih pitanja se odnose na privatni život poput "Koju je ste osnovnu školu pohađali?" ili "Kako vam se zove kućni ljubimac?" S obzirom da javne ličnosti takve podatke ne mogu da sakriju, to je jedan od načina na koji se može doći do šifre. U slučaju da su poslali novu lozinku na mejl, može se dogoditi da je šifra za mejl slaba i na taj način su mogli da mu pristupe.

3. Koristili ste istu lozinku na više naloga.

Velika bezbednosna greška koju mnogi prave je ponavljanje lozinke za više naloga, što hakerima ostavlja odškrinuta vrata za "upad". Šifra se provali na servisima koji nemaju jaku bezbednost, pa se onda isprobava na drugim servisima i ukoliko se poklopi, pristup je slobodan.

Kako da zaštitite dete od maltretiranja na društvenim mrežama pročitajte ovde.

U međuvremenu Fejsbuk razvija novu aplikaciju za otkrivanje stvari koje ste možda želeli da sakriijete. Ono čime se u poslednje vreme bavi Fejsbuk tim omogućiće vašim prijateljima da lako pronađu vaše stare postove.

Nova opcija se za sada nalazi u test fazi i za sada je dostupna samo određenom broju korisnika. Njima će biti dozvoljena da pregledaju sve stare postove na stranicama koje su "lajkovali".

O novoj aplikaciji koja otkriva ko vas na Fejsbuku ne voli saznajte više ovde.

Za sada će ova opcija biti omogućena u aplikaciji za mobilne telefone, ali se očekuje da bude dostupna na svim platformama. Pretraga će se raditi putem ključnih reči, tako da će vaši prijatelji lako dolaziti do vaših starih postova od pre nekoliko godina.

Da li će vas ove vesti naterati da brže bolje izbrišete svoje stare postove?

Izvor: Blic