Odlaskom na more sa bebom ili malom decom, roditelji se i neće fizički odmoriti. Ali svakako će uživati sa porodicom, a pre svega deci omogućiti prijatan i koristan boravak na morskojobali.

PROČITAJTE JOŠ: Saveti za mlade mame: kako da naučite dete da spava samo u krevetu

Da bi tako i stvarno bilo i da se letovanje ne bi pretvorilo u noćnumoru, kako ga roditelji ponekad dožive, treba se dobro spremiti i poslušati savete stručnjaka.

Bebu već u trećem mesecu možete voditi na more, ističe pedijatar dr NatašaVujović, šef školskog i predškolskog dispanzera Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ u Žarkovu . Ali, naglašava, samo ako izaberete pravi termin. 

-Najbolje je sa bebama i malom decom na more ići u predsezoni, u junu ili pri kraju sezone, odnosno krajem avgusta i u septembru. Tada temperature nisu ekstremno visoke, što je posebno važno za male bebe jer one još nemaju izgrađenu termoregulaciju. Za njih visoke temperature mogu biti opasne – objašnjava za Kurir dr Vujović.

Ona napominje i da porodice s bebama i malom decom treba da letuju u mestima koja nisu urbana, gde nema mnogo gužve, gde je mirnije,kako se mališanima ne bi remetio ritam.A posebno je važno ići tamo gde u blizini ima pedijatar. Zdravstveno osiguranje se podrazumeva. 

Na put se ne kreće bez dobro pripremljene apoteke.

- Ta apoteka mora da ima elektrolite za rehidrataciju, sirup protiv temperature, kapi za nos jer se deci, a posebno bebama, često zapuši nos, probiotik, sirup protiv alergije ako ih ujedu insekti, sprej koji će da štiti od ujeda insekata da ne bi došlo do komplikacija. Obavezno poneti i jod, hidrogen i flaster jer uvek može da se desi da se u pesku, vodi zgazi neko staklo, da se dete povredi. Zbog toga se preporučuju i sandalice za vodu – navodi dr Vujović i ističe da bebe koje sisaju ne treba da piju probiotike pre putovanja jer je majčino mleko najbolja zaštita, dok starija deca moraju nekoliko dana pre pplaska da počnu piti probiotik, što nastavljaju i tokom letovanja.

Kad je sve spakovano, valja krenuti na put. Dr Vujović kaže da je najbolje ako se može priuštiti avion.

-Ukoliko se putuje avionom, neophodno je da beba sisa ili ima cuclu, a starija deca žvaću žvake, jedu gumene bombne ili piju sok na slamčicu kako bi prevazišli probleme s pritiskom – naglašava dr Vujović.

Kreće li se na put autom, pedijatar savetuje vožnju noću što je najlakše budući da deca spavaju, a i ne remeti im se ritam.

-Ako se ide preko dana može da bude uključena klima kako bi bilo prijatno, ali da se na svakih sat, sat i po staje i izađe kako bi se malo pročistio vazduh u kolima, a i udahnuo svež. Treba stati i da se uzme malo vode, protegnu noge, bebi promeni pelena – kaže dr Vujović i naglašava:

-Ni sličajno tokom putvanja decu ne treba zabavljati telefonom ili tabletom. Između ostalog i zato treba putovati noću, da bi dete prespavalo put.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!

PageBreak

Ishrana dece je posebno važna da bi letovanje prošlo bez problema.

-Ako beba sisa, to je odlično jer je mamino mleko uvek spremno, dostupno, sterilno i besplatno. Ako je na veštačkoj ishrani, uvek morate nositi specijalnu, flaširanu vodu za pripremu mleka i gotove kašice ako nemate mogućnosti da ih sami pripremite. To je posebno važno kada se odseda u hotelu – navodi dr Vujović.

PROČITAJTE JOŠ: Umirite bebu za 2 sekunde: ovaj trik pedijatra prekida plač novorođenčeta (VIDEO)

Bebe moraju i često da piju vodu, a ne da se čeka da je one traže.

-Na vama je da ponudite, a na njima je koliko će prihvatiti. Ishrana dece na moru mora da sadrži puno voća, voćnih sokova, barenog povrća, mesa. Ništa teško, masno, pohovano i lako kvarljivo – veli dr Vujović i dodaje da sendviči za put ili plažu nikako ne smeju da sadrže lako kvarljive namirnice – majonez, krem sir, pavlaku ili bilo koji drugi mlečni proizvod, samo suvo, eventualno neka pečenica ili komadić povrća.

A sad – plaža. Njome, najpre, s decom treba prošetati u cik zore. Naporno jeste, al mališanima će se višestuko isplatiti. A za decu, ipak, ništa nije teško.

-Sa decom treba prošetati duž morske obale oko pet, šest sati ujutru, kada je veliko isparenje joda, algi. To diže imunitet, sprečava infekcije, olakšava asmatičarima, čisti bronhije, pomaže deci koja imaju treći krajnik, probleme s ušima – ističe dr Vujović.

A kada se ide na plažu radi kupanja i uživanja, s decom je najbolje tamo biti do deset sati ujutru i od četiri sata posle podne.

-Beba ne sme direktno biti izložena suncu, mora da bude u debeloj hladovini. Mora imati šeširić, zaštitne naočare posebno namenjene bebama, biti u belom, pamučnom bodiću i peleni. Nikako ne sme gola da se spušta na pesak! Na svaka dva sata mazati je visokim faktorom zaštite - 50+ jer koža pamti sve- kaže dr Vujović i dodaje:

-Beba može da se kupa u moru ako je voda bistra, a treba je držati u naručju okrenutu licem prema onome ko je nosi. Prvo se potapaju nožice, kvasi lice, sedi se zajedno s njom u plićaku kako bi se adaprirala jer joj je to šok, nešto novo i u neku ruku strašno.

Bilo bi dobro, objašnjava dr Vujović, i oblačiti joj posebnu pelenu za kupanje, koja se skida po izlasku iz vode, kada joj se genitalije ispiraju slatkom vodom i kada se oblači pelena ili kupaće gaćice. Male bebe mogu biti i u bazenčiću napunjenom morskom vodom i ispod suncobrana.

Srećan put i bezbrižno letovanje!

Izvor: Kurir