Pravilno određivanje tehnološke zrelosti šargarepe i vremena vađenja šargarepe od bitnog su značaja za dužinu čuvanja, odnosno intenzitet sušenja, prerastanja i truljenja u toku čuvanja. Tehnološka zrelost nastupa kada najstariji listovi počnu fiziološki da odumiru. Tada je translokacija asimilativa iz listova u zadebljali koren završena i istovremeno prestaje sinteza šećera i karetenoida.To je optimalno vreme za vađenje šargarepe.

Ukoliko se šargarepa ne izvadi u tehnološkoj zrelosti, moguća je retrovegetacija, naročito ako je kišovito vreme, pa se pojavljuju novi listovi. Ti listovi se razvijaju na račun hranljivih rezervnih materija korena, čime se umanjuje njegova nutritivna vrednost, prinos i sposobnost dužeg čuvanja.

PROČITAJTE JOŠ: Kako se čuva šargarepa za zimu

Berba tokom oktobra, za duže čuvanje korena, daje dobre rezultate ako temperature nisu niske, a biljke su još uvek u dobroj kondiciji, odnosno sa delom lisne mase na sebi, koja omogućava lakšu berbu.

Nagnječenost, ogrebotine, oguljivanje i druge povrede smanjuju ili slabe zaštitni sloj što povećava intenzitet gubitka vode. Gubitak vode iz korena šargarepe veći od 8 odsto može da dovede do gubitka boje, smanjenja hranljive vrednosti, gubitka vitamina, povećanja osetljivosti na niske temperature i druge fiziološke procese razgradnje, povećanja intenziteta napada bolesti i ubrzanog starenja.

Šargarepa u vezici sa lišćem može da se čuva tri nedelje na nula stepeni Celzijusa ili desetak dana na pet stepeni. Gubitak vlage smanjuje masu, čvrstinu i kvalitet izvađenih korena.

Šargarepa može da se uspešno čuva zajedno sa drugim povrtarskim vrstama koje su kompatibilne, kao što su cvekla, kupusnjače, salata, praziluk. Može da se čuva u trapovima, podzemnim i nadzemnim, u spremištima. Prilikom trapljenja između korena šargarepe može da se stavi sloj čistog umereno vlažnog peska. Pesak sprečava širenje bolesti, ubrzano isparavanje vode i preterano zagrevanje korena u trapu.

PROČITAJTE JOŠ: Sok od dunja i šargarepe

U Nemačkoj se umesto peska upotrebljavaju slama i strugotina. Duž trapa i po vertikali, na svakih 1,5 do 2 metra, mora da se osigura ventilacija, bilo šupljim keramičkim cevima ili drvenim letvama. Čuvanje u spremištima podrezumeva podno čuvanje na gomili ili u razastrte slojeve po policama, odnosno stalažno.

Izvor: Novosti