Najbolji ukus i optimalnu veličinu šargarepe imaju pred kraj faze zrenja, kada kraj korena dobije ovalan oblik. Za jelo u sirovom stanju potrebno je izvaditi šargarepu iz zemlje znatno ranije, dok je još špicasta i blaga. Za skladištenje pogodne su kasne sorte, kao što je "Robila", koju bi trebalo ostaviti što duže u zemlji. Poslednjih dana zrenja, zdrave šargarepe ne samo što dobijaju u obimu već u njima raste i sadržaj betakarotina.

Pravo vreme za vađenje je kada vrh lista požuti ili pocrveni, ali ne bi trebalo dugo da čekate jer prezreli plodovi formiraju korenaste dlačice i skloni su truljenju. Važno je da samo grubo uklonite zemlju, jer će ona kasnije sprečiti isušivanje. Listove odlomite i šargarepe položite u drvene kutije napunjene peskom. U prostoriji na temperaturi 1-5°C šargarepa nedeljama ostaje sveža i hrskava. Kutija za vinske flaše odlična je za čuvanje povrća. Ostavljajte samo zdrave šargarepe, a listove prethodno uklonite.