"O bambusima bih mogla da vam pričam i pričam – u nastavcima", kaže Ljubica Radoja, vlasnica "Gras Gardena” i dodaje da ovim početkom želi tek da nam zagolica maštu. Priča jednog bambusa počinje ovako...

"Ja sam zimzelen, drvenast i pripadam familiji trava. Odlikujem se lepim nežnim listovima i gracioznim rastom. Imam podzemno stablo, rizome, tu ja skladištim moje hranljive rezervne materije iz kojih izbijaju drvenaste stabljike – trske i korenje. Moje stabljike dostižu punu visinu u samo jednoj vegetacionoj sezoni, ali ako hoćete da budem potpuno zreo, potrebne su mi bar 3 godine. Svake godine imam nove listove tako da sam uvek svež i baršunast.

Ako ste u mojoj blizini, osećaćete se kao da ste na plaži – negde u tropima možda. Ali ja uspevam jako dobro i ovde kod nas! Velika raznolikost mojih varijeteta daje mi neprocenjivu vrednost.

Mogu biti izvanredan soliterni primerak u vašoj bašti, a možda i “živi paravan”, ograda ili zaštitni pojas od vetra – a mogu se zadovoljiti i u nekim lepim ćupom na vašoj terasi. Uh, zaboravih vodu i tu sam ja! A moji rođaci koji su smrzotine, kao sede kod kompjutera i upijaju neke zrake – o njima neću sada. Ima nas mnogo od malih pa do onih i do 10 m visine! Većina nas voli sunce ili polusenku. Više volim humusno bogato i vlažno ali ipak drenirano zemljište. Moje korenje je plitko, tako da kad me sadite, rupa ne sme biti mnogo dublja od postojećeg kontejnera saksije (20-ak cm dublje). Neki od mojih potomaka su prilagodljivi prostoru, ali većina nas je jako invazivna. 

Ljubica Radoja preporučuje za žardinjere ili alpinetume blizu vode sledeće vrste: bambusa nana aureovariegata, bambusa kino varigata i bambusa sasa talasselatea.