Bašta naše čitateljke Angelike Dabetić iz Vrbasa iznenadlia nas je jedinstvenom dekoracijom i raznovrsnim biljnim vrstama, a ono što posebno daje čaroliju ovoj bašti jeste to što je marljiva baštovanka Angelika improvizovala i reciklirala kako bi stvorila svoje cvetno carstvo, piše Lepa & srećna.

Ukoliko i vi želite da pokažete svoju baštu i da podelite svoje ideje, dekoraciju i trud sa drugim baštovanima , pošaljite nam, fotografije bašte i kratku priču o njenom stvaranju u inboks Fejsbuk stranice Moja lepa bašta, a mi ćemo je vrlo rado objaviti!

Baštovanka Angelika Dabetić je po struci medicionar, ali ljubav prema cveću učinila je da baštovanstvo postane njen hobi. Angelika ističe da je čar u stvaranju bašte iz malih grančica koje sami negujete, a ne iz negovanja gotovih biljaka.

PROČITAJTE JOŠ: Vaše bašte: hobi baštovanka Svetlana Vasić neguje carstvo prelepih begonija (FOTO)

"Prednji deo dvorišta je otprilike 5 ari gde je smešten letnjikovac ,kojeg je obrasla divlja loza viseći sa strane. Skoro svake druge nedelje sečem nove izdanke koji vise oko letnjikovca kao zavesa preko leta," ističe Angelika.

Oko letnjikovca se nalazi baštica u kojoj dominiraju ruzmarin, muškatle, lavanda, ukrasna trava, čuvarkuća i druge predivne vrste. Ono što je posebno jeste što su neke biljke umesto u žardinjere posađene u ukrašenim automobilskim gumama, korpicama, pa čak i u panju. Kroz Angelikinu baštu vodi vas krivudava staza.

KOJE CVEĆE I DEKORACIJU JOŠ MOŽETE DA VIDITE U BAŠTI ANĐELIKE DABETIĆ IZ VRBASA? POGLEDAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI...

PageBreak

"Ispred letnjikovca se nalazi ljubičasta magnolija i česma koju smo suprug i ja izgradili od šuta. Pored česme stavljena je kanta sa sedumom. Donji deo česme ispunjen je drvenim stablom sa  ukrasnim travama koje vole vodu (juncus spiralis, eqisetum ukrasna trava, red braon ukrasna trava, vinka šarenolistna)," objašnjava Angelika.

PROČITAJTE JOŠ: Vaše bašte: 4 godišnja doba u vrtu porodice Rajičić u Velikom Gradištu (FOTO)

Bašta je ispunjena zanimljivom dekoracijom, pa su mnoge biljke posađene u ukrasnim buradima i izdubljenom drvetu, a tu su svoje skrovište pronašle i lepotice poput kadifica, perunika, turskog karanfila, seduma, kao i  zimzelenog žbuna

Naša čitateljka je dosta truda uložila u uređenje bašte, pa je maštovitu dekoraciju sama napravila i osmislila. "Kamenjar je sastavljen od betonskih polomljenih ploča (od šuta). Našla sam stare vodovodne plastične cevi koje sam postavila u različite veličine i ofarbala ih u belo, zasadila sam različite sedume u njih, od plastičnih flaša sam isekla i ofarbala leptire", objašnjava Angelika.

Možda dekoracija u ovoj bašti znčajno privlači pažnju, ali ono što zaista osvaja srce jeste lepo i mirišljavo cveće poput ruža, jorgovana, sukulenti, karanfila, ali i začina i lekovitih biljaka, kao što su matičnjak, žalfija i nana.

SVE SLIKE BAŠTE NAŠE ČITATELJKE POGLEDAJTE U FOTO GALERIJI!

Izvor: Lepa & srećna 

LepaiSrecna Bašta naše čitateljke Angelike Dabetić oduševila nas je na početku cvetne sezone 2017. godine! Pogledajte koje cvetne vrste i jedinstvena dekoracija vladaju u bašti ove vredne baštovanke...