Zavirite u vrt protkan ljubavlju i skladom, poseban i po tome što u isto vreme proslavio svoj rođ endan i godine zajednickog života svojih vlasnika Aleksandre i Vladimira Ćurčića sa Topalovog brda kod Čačka...

U neposrednoj blizini centra Čačka, na Topalovom brdu, odakle se pruža pogled na ceo grad, mladi bračni par Aleksandra i Vladimir Ćurčić za kratko vreme uspeo je da stvori savršeno mesto za život i uživanje. 

Kuća sa okućnicom od osam ari ostvarenje je jednog od Aleksandrinih snova iz detinjstva. "Odrastajući u stanu žudela sam za velikim dvorištem sa mnogo cveća i lepim negovanim travnjakom. 

Iako je zgrada bila uz gradski park, nedostajalo mi je da nešto i sama uzgajam, da nagujem biljke i brinem o njima“, započinje svoju baštovansku priču Aleksandra Ćurčić, čija je okućnica prema oceni stručnog žirija magazina "Moja lepa bašta" izabrana za jednu od dve najlepše bašte u Srbiji za 2014. godinu. 

VIŠE: Najlepša bašta u Srbiji 2014. godine: zeleno carstvo Šumadije (FOTO + VIDEO)

"Na prozorima smo baka i ja negovale ledene muškatle, mnoštvo njih, ali ni to nije bilo dovoljno.“ Kada je postala gospođa Ćurčić, Aleksandra je kao miraz ponela i pelcere muškatli i ljubav prema cveću i biljkama, a kupljena je divnom baštom na padini. Iako je bilo planirano da se teren izravna, ova mlada žena koja je mnogo ljubavi ugradila u svoj porodični baštovanski raj, to nije dozvolila. Krenula je u aciju. Ideje je, kako kaže, pozajmljivala iz časopisa "Moja lepa bašta". Suprug Vladimir i svekar su napravili rondele, a Aleksandri je pripalo da odabere cveće.

Najlepše bašte u Srbiji 2014. godine: hortenzije vladaju u bašti porodice Ćurčić u Čačku (FOTO+VIDEO)
LepaiSrecna Copyright: Software:Adobe Photoshop CS5.1 Macintosh Created: 2015:02:11 15:06:12

"Posebno mesto u bašti zauzimaju hortenzije, one su naše prave princeze“, ponosno ističe naša domaćica. "Imamo ih čitav špalir iza kuće, njih trinaest, a svaka je različite boje.“ Na terasama, kao sećanje na baku i detinjstvo, Aleksandra s posebnom pažnjom uzgaja ledene muškatle i surfinije. 

A u ovom cvetnom carstvu mesto su našle ukrasne trave, perene, kane, ruže, ruzmarin, vinke, starinske muškatle, prkos, kadifice, bogumile, tamnjanike, vrbene, klematisi, hrizanteme, margarete, lavanda i još obilje raznorodnih vrsta i sorti. Za svaku od njih Aleksandra je pronašla pravo mesto. I iako se baštom bavi tek tri godine, koliko je u braku, vešto rešava sve probleme i uspešno sprovodi svoje ideje kao da je mnogo godina iskustva iza nje. 

Najlepše bašte u Srbiji 2014. godine: hortenzije vladaju u bašti porodice Ćurčić u Čačku (FOTO+VIDEO)
LepaiSrecna Software:Adobe Photoshop CS5.1 Macintosh Created: 2015:02:11 14:49:03

Za kratko vreme njihova bašta je stasala u pravu lepoticu i danas u njoj mogu da uživaju od jutra do večeri – na nekoj od terasa, u bašti, ispod denka... Kažu da i pored mnogih obaveza ipak pronađu vremena za opuštanje u društvu svojih prijatelja. Prilikom uređenja vodili su o svemu računa, tako da je u bašti u svako doba dana prijatno i iz svakog dela se pruža predivan pogled na određene cvetne kompozicije koje se smenjuju od proleća do kasne jeseni. 

Mnogo maštovitih predmeta – od pletenih korpica, ukrasnih flašica ili izvezenih jastučnica, koje je sama napravila ova kreativna mlada žena, atipična Vaga, kako za sebe kaže – upotpunjuje ovaj nesvakidašnji ambijent.

Prošetajte vrtom porodice Ćurčić kroz našu FOTO-GALERIJU!

Tekst: Dragana Gojković, Slađana Milosavljević

Izvor: Moja lepa bašta

LepaiSrecna Zavirite u vrt protkan ljubavlju i skladom, poseban i po tome što u isto vreme proslavio svoj rođendan i godine zajednickog života svojih vlasnika Aleksandre i Vladimira Ćurčića sa Topalovog brda kod Čačka...