Alnvik je kompleks vrtova koji pripadaju dvorcu u istoimenom gradu u Engleskoj, a turistima je najzanimljiviji Otrovni vrt u kojem se nalazi više od sto smrtonosnih biljaka.

PROČITAJTE JOŠ: NEGUJETE OPASNE BILJKE U KUĆI: zbog ovog cveća možete da završite u bolnici (FOTO)

Natpis na ulazu "Ove biljke mogu da ubiju" niko ne smatra šalom, naročito kada se prošlog leta sedam posetilaca onesvestilo prolazeći kroz vrt, verovatno usled udisanja mirisa ovih biljaka.

Vrtovi su se gradili postepeno, a prvi je napravljen 1750. godine kada je na imanje došao Vojvoda od Norhamberlanda. Njegov naslednik se bavio biljkama i prvi je doneo semenke biljaka iz celog sveta, a sredinom 19. veka četvrti vojvoda iz njihove loze postavio je konačnu viziju grandioznih vrtova na kojima se nalaze hektari i hektari cveća i biljaka.

Kako je nastala najotrovnija bašta na svetu i kako ona izgleda - pogledajte OVDE!


PageBreak

Za vreme Drugog svetskog rata bašte Alnvika bile su sjajan izvor hrane, a posle velike krize u 20. veku, vrt je zapušten i zatvoren 1950. godine.

PROČITAJTE JOŠ: 10 otrovnih biljaka u našem okruženju

Gotovo 50 godina kasnije, 1997. godine, Džejn Persi, vojvotkinja od Northamberlanda je uz pomoć slavnih dizajnera vrtova iz Belgije, Žaka i Pitera Virca preuredila vrtove i napravila najambiciozniji projekat te vrste u Velikoj Britaniji od Drugog svetskog rata, a u sve je uložila 42 miliona funti.

Za nastavak teksta kliknite OVDE!

PageBreak

Otrovni vrt je u čitav kompleks dodat 2005. godine, a turiste vode isključivo obučeni vodiči i posetiocima je strogo zabranjeno da dodiruju biljke i previše im se približavaju. Tu se nalaze otrovne biljke iz celog sveta, a godišnje vrt poseti oko 800.000 turista. Ovu zanimljivu ideju vojvotkinja je dobila kada je posetila otrovni vrt porodice Mediči u Italiji.

PROČITAJTE JOŠ: 3 stvari koje mogu da vas ubiju u kupatilu za sekund

"Počela sam da se pitatm zašto je toliko bašti u svetu koje predstavljaju samo one biljke koje mogu da izleče ljude, a ne biljke koje ih mogu ubiti. Sigurna sam da većina dece koju znam više zanima kako biljka može da vas ubije i koliko dugo joj treba za to, koji su simptomi i kako uopšte prepoznati otrovnu biljku", zaključila je Džejn Persi.

Izvor: Express