Poštovana gospođo Petronijević,

Molim vas da mi date savet za uređenje garsonjere od 22 m2, u kojoj će živeti moja ćerka koja ima 25 godina. Garsonjera nema terasu i nalazi se u prizemlju, okrenuta dvorštu koje nije lepo.

Plafon je visok 305 cm i ne znam kako da sjedinim sve funkcije u jednoj sobi (kuhinja, spavanje, ručavanje, prostor za odlaganje itd). Volela bih da kuhinjski deo makar delimično bude zaklonjen. Ispred prozora je veliki tučani radijator, koji ne može da sa pomera. Takođe, cevi u desnom uglu kupatila i sobe ne mogu se pomerati. Da li je moguće ugraditi plitki plakar?

Hvala unapred,
Jasmina Simonović Babić.


Poštovana Jasmina, 

Mada je orijentacija u kojoj su TV i leđa garniture za sedenje okrenuti prozoru inače nepovoljni, u ovom slučaju, to dozvoljava organizaciju prostora u kojem je nevelika soba iole pregledna i saglediva.

PROČITAJTE JOŠ: Saveti stručnjaka: kako moderno i funkcionalno urediti stan od 36 kvadrata (SKICE)

U levom uglu uz kupatilo bila bi kuhinjica a u produžetku nje, odvojen zidom, veliki garderober, koji ako su vrata obložena, npr. delimično peskiranim ogledalom, doprinosi prirodnoj osvetljenosti i vizuelno širi prostor. U hodniku ima mesta za manju komodu, uza zid kupatila, a bočni zid obložen slično kao pod takođe daje širinu. Tu mogu da budu visoka i plitka polica i čiviluk. Garnitura ne treba da bude šira od 200- 210cm, ima tabure širine sedišta, ako je trosed. Sto u kuhinji može da posluži i za rad, a može se i pomeriti po potrebi. Otvor u zidu pored stola može imati manje staklene police 80x80 cm. 

Tekst: Olivera Petronijević,
vlasnica studija MSPRO za projektovanje,
dizajn i završne radove u građ evinarstvu

Izvor: Lisa / Moj stan

SVE SLIKE POGLEDAJTE U FOTO-GALERIJI!  

LepaiSrecna Evo kakvo idealno rešenje predlaže naš stručnjak za garsonjeru od 22 kvadrata.