Plinske boce su, ukoliko se ne pune i ne koriste na pravi način, tempirane bombe, koje svakog trenutka mogu da eksplodiraju!

PROČITAJTE JOŠ: UPOZORENJE iskusnih domaćica: 7 stvari koje odmah morate izbaciti iz kuhinje

Sagovornici Kurira upozoravaju da je u rukovanju ovim bocama neophodno biti izuzetno oprezan, jer u suprotnom, kao i u slučaju pogibije blizanaca Nede i Milana Pavlovića iz Niša, mogu dovesti do nesagledive tragedije i smrtnih slučajeva.

"Do eksplozije boce najčešće dolazi usled njenog prepunjavanja, a to se dešava kad se nelegalno puni na benzinskim pumpama. Radnici na pumpama su nestručni i ne proveravaju da li je u boci ostalo plina. Ponekad čak, u želji da "časte" mušteriju, napune bocu do vrha, ne znajući da su ga kući poslali s bombom!" objašnjava za Kurir Dušan Drčelić, direktor jednog od preduzeća za inženjering i proizvodnju tehničkih gasova.

Drčelić kaže da je ušteda kod ovakvog načina punjenja 400 dinara, a rizik - ljudski život.

"Uprkos riziku, to se i dalje masovno radi. Ljudi noću idu na pumpe i pune boce, a onda ih sa hladnog unose u topli stan, a boce su, zbog ogromnog porasta pritiska, upravo osetljive na promenu temperature," naglašava Drčelić, koji kaže da se na našem tržištu mogu naći i boce stare po 30, 40 godina, ali da one same po sebi nisu opasne.

ŠTA DA RADIMO AKO OSETIMO MIRIS GASA I KOLIKO SU OPASNE LOŠE INSTALACIJE - PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Prema njegovim rečima, posebna opasnost preti i od problema sa instalacijama, što je najverovatnije bio slučaj u Nišu kad se dogodila tragedija.

PROČITAJTE JOŠ: UPOZORENJE koje je šokiralo svet: pečeni krompiri i tostiran hleb izazivaju RAK (SAVETI ZA PREVENCIJU)

"Dešava se da se crevo na boci ne namesti dobro ili da ispadne, što može dovesti do curenja gasa i punjenja prostorije plinom. Nakon toga je potrebna samo varnica da se sve upali," kaže on i dodaje da je izuzetno važno menjati crevo svake dve godine, ali i proveriti da li uređaji s kojima je plin povezan imaju automatsko isključivanje.

U Sektoru za vanredne situacije MUP upozoravaju da, ukoliko se oseti miris gasa, "bez odlaganja treba odmah pogasiti sve plamenove"

"Odmah potom treba napraviti promaju, otvoriti sve prozore i vrata, i isključiti dovod gasa preko odgovarajućih slavina. U prostoriji u kojoj se osetio miris gasa nikako se ne sme prilaziti sa otvorenim plamenom, odnosno paliti šibice, upaljač ili pušiti. Takođe, ne treba uključivati električne prekidače i paliti svetlo dok se ne izgubi miris gasa,"poručuju u MUP.

Mere opreza:

  • Plinske boce kupovati isključivo od ovlašćenih distributera
  • Boce ne držati u prostorijama koje se nalaze ispod nivo zemlje
  • Prilikom korišćenja bocu treba postaviti na određenom rastojanju od izvora toplote i paljenja
  • Oko boce se ne sme držati zapaljivi materijal (novine, krpe...)
  • Pregled gasnog trošila mora obaviti ovlašćeni servis ili stručno lice najmanje jednom u dve godine

Tekst: R. Kantar

Izvor: Kurir