Sastojci:

  • 500 g tripica (škembića sečenih na tračice)
  • 150 g pancete
  • 2 veće glavice crvenog luka
  • 4-5 čenova belog luka
  • 2 lista lovora
  • 2 kašike koncentrata paradajza
  • peršun, po želji
  • so, biber
  • 2 prstohvata tucane ljute paprike
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • malo ulja za dinstanje
  • 1 dl crnog vina
  • 2-3 kašike prezli
  • tvrd kozji ili ovčiji sir (za posipanje)

PROČITAJTE JOŠ: Ekstra porodični ručak: teletina u saftu s pečurkama

Priprema:

Kuvane tripice stavite u novu vodu i kuvajte ih još desetak minuta. Ostavite ih u poslednjoj vodi od kuvanja, a za to vreme pripremite ostalo. Na malo ulja (i suncokretovog i maslinovog) prodinstajte pancetu sečenu na sitne tračice i sitno seckane crveni i beli luk. Dodajte tripice oce đene od vode (vodu ne bacajte jer ćete njom podlivati dok kuvate). Sve zajedno dinstajte, dodajte lovor, koncentrat paradajza, so, tucanu papriku i sve ostale začine po želji. Posle desetak minuta podlijte crnim vinom. Kad alkohol iz vina ispari, stavite prezle i podlijte poslednjom vodom u kojoj su se kuvale tripice. Kuvajte tripice oko pola sata uz mešanje (da ne zagore) podlivajući vodom, dok ne omekšaju i dobijete sos željene gustine (po potrebi dodajte još prezli – ako je retko, ili još vode – ako je gusto). Pred serviranje pospite rendanim tvrdim kozjim ili ovčjim sirom.

PROČITAJTE JOŠ: Brz i jednostavan ručak za celu porodicu: džigerica u saftu

Savet: 

Tripice možete da kuvate i u tri vode, kako biste odstranili karakterističan miris škembića.

Recepte piše: Milja Lukić

Izvor: Lepa&Srećna