Ova vrsta variva se može praviti sa svežim kupusom ili kiselim. Možete kuvati na oba načina, pa koji vam se više svidi.

Sastojci: 

  • 100 g dimljene mesnate slanine
  • 1 veća glavica sitno iseckana crnog luka 
  • 1 štapić celera sitno iseckan
  • 1 osrednja šargarepa, krupnije izrendana
  • 500 g mešavine mlevenog mesa ( ili po vašem izboru )
  • 1 do 2 čena pasiranog belog luka
  • 1 osrednja glavica sitno iseckanog kupusa
  • 800 ml kuvanog ili seckanog paradajza
  • oko 2 l pileće supe ili vode
  • 50 ml jabukovog sirćeta
  • 100 g pirinča
  • 2 kašike pripremljenog rena
  • 1 kašika crvene mlevene paprike
  • 2 do 3 lovorova lista
  • suvi začin po ukusu
  • so
  • biber
  • kisela pavlaka
  • seckani peršun

PROČITAJTE JOŠ: 25 ZDRAVIH JELA SA SPANAĆEM: bogat izvor minerala i vitamina, poboljšava krvnu sliku i snižava holesterol

Priprema: 

U veću šerpu staviti sitno iseckanu dimljenu mesnatu slaninu i pržiti je da ispusti mast i da bude hrskava.

Izvaditi slaninu i ako imate previše masnoće, odvadite je i ostavite samo za kašiku dve.

Dodati sitno iseckan luk, celer i krupnije rendanu šargarepu i pržiti dok luk ne postane staklast, oko 5-6 minuta.

Sada dodati mleveno meso po vašem izboru (ja sam koristila mešavinu svinjetine i teletine) i ispržiti ga.

Posle prženog mesa, ako vam kojim slučajem ima viška masnoće na dno šerpe, odvadite.

Dodati pasirani beli luk i njega kratko propržiti, zajedno sa mesom i povrćem.

U sve to dodati kupus, koji ste isekli na rezance, ali nemojte da vam budu pretanki niti predugački.

Sipati paradajz, pileću supu i ako volite da je malo kiselkasto, kao što je sarma, dodati 50 ml jabukovog sirćeta, ren, lovorov list, pirinač (originalni recept kaže basmati pirinač, ali može i kočanski pirinač okruglog zrna) i crvenu papriku. 

Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i krčkati na tihoj temperaturi dok se pirinač ne skuva, oko sat vremena je dovoljno.

Kad je kuvano, izvaditi lovorov list, pobiberiti i posoliti po vašem ukusu i dodati suvog začina po ukusu.

Poslužiti sa kiselom pavlakom i posuti seckanim peršunom.

PROČITAJTE JOŠ: RECEPT ZA PROLEĆNU ČORBU KOJA VRAĆA U ŽIVOT: zdrava supa od zelja, koprive i sremuša koja će otkloniti umor

Verzija sa kiselim kupusom:

Uraditi sve isto, samo ne koristiti mleveni ili seckani paradajz, umesto njega koristiti vodu ili pileću supu, (količinu odredite sami u zavisnosti koliko volite da vam je varivo tečno ili gusto..bolje početi sa manjom količinom tečnosti, pa na kraju dodati ako je potrebno) i ne dodavati ren, i sirće jer kupus je dovoljno kiseo.

Takođe, možete dodati, dok kuvate čorbu, i malo sušenih rebara.

Pored crvene mlevene paprike možete da dodate i pola kašičice ljute mlevene paprike, ukoliko volite da je jelo pikantno.

Ovako pripremljeno varivo još je boljeg ukusa sledećeg dana a može se i zamrznuti.

Tekst: Zorica Pavlović

Izvor: Pomoravka1.blogspot