Sastojci:

  • 100 g koprive
  • 100 g zelja
  • 100 g sremuša
  • 1 veći krompir
  • peršunov i celerov list
  • so, biber i malo ulja

PROČITAJTE JOŠ: PROLEĆNI PRIRODNI ELIKSIRI OD KOPRIVE: recepti za sirup sa šećerom i slatki sok sa medom (RECEPTI)

Priprema:

Koprivu, sremuš i zelje dobro operite i očistite od trunja i suvog lišća. Kada radite sa koprivom, koristite gumene rukavice kako ne biste ožarili ruke.

Sav zeleniš stavite u šerpu, prelijte kipućom vodom da sve povene i da kopriva prestane da žari. Blanširani zeleniš odmah ocedite i sitno iseckajte. Krompir ogulite i naseckajte na manje kockice.

PROČITAJTE JOŠ: Recepti zdravlja: krompir sa blitvom i koprivom koji popravlja krvnu sliku (RECEPT)

U šerpu na dno sipajte malo ulja i propržite iseckani krompir. Kada krompir malo omekša dodajte, iseckani zeleniš i nalijte vodom do željene gustine čorbe. Kuvajte dok se krompir sasvim ne skuva.

Podvarijante ove čorbe su da na kraju ukuvate rezance, taranu ili neku drugu testeninu. Možete na kraju kuvanja dodati i koju kašiku ovsenih (ili nekih drugih pahuljica). Ako ne želite ni testo niti žitarice, na kraju možete dodati samo jedno umućeno jaje ili rovito skuvano jaje, a ako želite kiselu čorbu, dodajte malo kisele pavlake ili soka od limuna.

Izvor: Kuvarancije