Sastojci:

Za patišpanj:

  • 250 grama brašna (glatkog)
  • 2 jaja
  • 2-3 kašike kakaa u prahu
  • 115 grama margarina
  • 300 grama šećera (zadnji put isprobano sa oko 250 grama, nije bilo promene u patišpanju tako da, može i manje šećera ako smatrate da je 300 grama previše)
  • 1 vrećica vanilin šećera ili 1 kašika ekstrakta od vanile
  • 240 ml nemasnog jogurta 
  • pola kašičice soli
  • 1 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičice belog sirćeta
  • 3 kašike (velike) ekstrakta od jagode (može i crvena jestiva boja za kolače, ali ja volim da koristim ekstrakt jagode jer osim boje, patišpanju daje i fini ukus i miris jagode. Slobodno dodajte i više ekstrakta za crveniju boju, da torta ipak bude crvena, a ne roze).

Priprema: 

U jednoj plastičnoj posudi pomešajte brašno, kakao i so. U drugoj posudi promešajte jogurt i ekstrakt jagode dok ne postignete željenu boju (slobodno dodajte više boje). U trećoj posudi mikserom izmiksajte margarin narezan na sitnije komadiće ili sastrugan. Kada smesa postane kremasta, izmiksajte je sa šećerom i vanilin šećerom dok se sve lepo ne stopi i postane kremasto.

Dodajte dva jaja. Nastavite da mešate mikserom. Kada smesa postane jednolična, polako joj dodajte sadržaje prve i druge činije i dobro izmiksajte. U šoljicu stavite sodu bikarbonu pa je prelijte sirćetom i pustite da zapeni. Dodajte je u smesu za patišpanj, pa izmešajte.

Smesu pokušajte da podelite na dva identična dela pre pečenja. Torta bi trebala da ima 4 ‘sprata’, dakle, najbolje je ispeći dva patišpanja i svaki od njih jednom iseči. Oprezno s tim – ovaj patišpanj nakon pečenja bude dosta lepljiv pa ga je teže rezati, zato savetujem da ne pečete sve odjednom.

Pecite na 180 stepeni oko 25-30 minuta (ili dok čačkalica ne izađe čista kada je ubodete u sredinu patišpanja). Nakon što se patišpanj malo ohladi, stavite ga u zamrzivač na oko sat vremena. Kada se malo ohladi i delimično zamrzne, biće ih lakše iseći. Isecite patišpanj tako da dobijete četiri približno jednaka dela.

PROČITAJTE JOŠ: Ludi kolač: čokoladni slatkiš bez jaja, mleka i putera (BRZI RECEPT + CRAZY CAKE + VIDEO)

Za krem:

  • 360 ml slatke pavlake za šlag
  • 460 – 500 g maskarponea (možete staviti pola maskarponea, a pola svežeg sira. Ja uvek radim samo sa maskarponeom jer želim kremasti i manje "sirast" ukus).
  • 1 kašičica vanilin šećera ili kašičica ekstrakta od vanile
  • 115 g šećera u prahu

Priprema: U jednoj posudi izmiksajte pavlaku za šlag dok ne dobijete čvrst šlag. U drugoj posudi izmiksajte maskarpone, vanilin šećer i šećer u prahu. Kada dobijete jednoličnu smesu, postupno joj dodajte šlag i opet sve zajedno izmiksajte. Dobićete izdašnu količinu krema koja je dovoljna i za između patišpanja, i za premaz na vrhu i oko torte. Tortu možete ukrasiti svežim jagodama. Odlično se slažu uz ukus ekstrakta jagode u patišpanj, a svi znamo koliko je dobra kombinacija jagoda i šlaga!

Savet: Ako nema jagoda, tortu ukrasite kokosom ili kupljenim ružicama za kolače.

Tekst: Tihana Lohinski 

Izvor: Gastro.hr