Za mnoge kućne budžete zimska salama postala je nedostižna, ali iskusni majstori ističu da možete sami da je napravite kod kuće

PROČITAJTE JOŠ: Kako da napravite vrhunske domaće kobasice: sremska, lovačka, ratarska (33 RECEPTA, DIMLJENE I PRESNE KOBASICE)

Zimska salama

Sastojci:

  • 15 kg mesa
  • 420 g soli
  • 45 g grubo mlevenog belog bibera
  • pola kašike kristal šećera i veoma malo izgnječenog belog luka

Priprema:

Za pravljenje zimske salame je najpogodnije meso starije svinje. Sa mesa se odstranjuje sva masnoća i žile. Meso, nakon klanja jedan dan odstoji, zatim se seče na tanke trake, umota u krpu i stavlja se u korpu od pruća, dobro istiska, da bi iscurila suvišna tečnost.

Začini se pomešaju, pa se tek onda sjedine sa mesom, koje se ponovo umota u krpu, tako da sav vazduh bude istisnut. Nakon dva dana meso se puni čvrsto u crevo. Zatim 3 do 4 dana se prosuši u pušnici, pa se dimi na dimu tvrdog drveta 2 do 3 dana. Salamu treba što manje dodirivati.

Nakon dimljenja se suši na hladnom i promajnom mestu. Zelena buđ se odstranjuje oštrom četkom. Bela buđ se ne odstranjuje. 

Još jedan recept za zimsku salamu pročitajte OVDE!

PageBreak

Zimska salama na drugi način

PROČITAJTE JOŠ: Tajna peglane kobasice

Sastojci:

  • 25 kg mesa
  • 120 g mlevenog belog bibera
  • 15 g šećera
  • 550 kg soli
  • 50 g izgnječenog belog luka

Priprema:

Meso se očisti od masnoća i žila i iseče se na šnicle, pa se poslaže na rešeto ili na rogozinu, da bi suviša tečnost iscurila. Začini se pomešaju. Sutradan se meso pomeša sa začinima i sitno se samelje. Dobro se izmesi i od mase se oblikuje lopta, iz koje se sav vazduh istisne.

Takvo meso treba da odstoji dva dana na hladnom mestu, zatim se čvrsto puni u creva. Jedan dan se prosuši, zatim se dimi na hladnom dimu. Suši se na promaji. Zelena buđ se odstranjuje oštrom četkom, bela se ostavlja.

Izvor: Stočarstvo