Za uslove života u Pirotu pomalo visoka cena ulaznice od 400 dinara izgleda da nije bila prepreka za više od 3.000 posetilaca (od toga su oko trećinu činili žitelji susedne Bugarske) Sajma pirotske peglane kobasice koji je održan početkom februara 2013. godine. 

U redu ispred Hale Kej stoji veliki red ljubitelja dobrog zalogaja čekajući da unutra na čačkalicama prvo degustiraju, pa onda pazare kobasicu (ili kačkavalj).

Proizvođači ovog gastronomskog specijaliteta raspoređeni su na četrdesetak štandova, spremni kao zapeta puška da osvoje nagradu za najbolju peglanu kobasicu. 

Prema odluci žirija kojim je predsedavao profesor doktor Branislav Zlatković sa Poljoprivrednog fakulteta najbolji su bili Predrag Petrović (ekipa Gazela), pa Dalibor Tošić (Boem) i Milan Savić (MM), dok je publika svojim glasovima odlučila da prvo mesto zauzme Ljubomir Manić (ekipa Krivak’o), drugo Dragiša Jovanović (Red Hot) a treće Boban Tančić (Ladna voda). Uz muziku džez sastava i tradicionalne priče na temu afrodizijačkih svojstava peglane kobasice, popularno nazvane pirotskom vijagrom publika je satima pazarila, a onda punih kesa zadovoljna otišla kući (kilogram kobasice košta oko 3.000 dinara).  

Pitali smo pobednika Ljubomira Manića (58) koja je tajna u receptu njegove kobasice?

- Najvažnije je raditi ispravno, odnosno da u kobasici nema masnoće već isključivo čistog kvalitetnog mesa - bio je jasan Ljuba, član udruženja Krivak’o. 

U samleveno meso dodaje se do 2% soli, 2% paprike (1,7% slatke i 0,3% ljute), 1% belog luka i do 1% bibera. Od začina - lovor, bosiljak, najkvirc... Nikako ne dodavati vodu.

Primer: Na 10 kg mesa ide 180 do 200 g soli, 170 g aleve paprike, 30 g ljutog sudžuka, 100 g belog luka, do 100 g bibera. Što se tiče ljutine najčešća mera je jedna sušena ljuta papričica na kilogram mesa. Za punjenje se koriste deblja svinjska ili juneća creva. Posle vezivanja u obliku slova U, kobasice se suše na promaji, na suvom mestu. Prvo peglanje flašom je drugog dana od dana punjenja, i onda na svakih dva do tri dana (recept preuzet sa sajta www.peglana.com).

Nenad Blagojević

LepaiSrecna Da li zbog izvanrednog ukusa ili afrodizijačkih svojstava, za pirotskom peglanom kobasicom na nedavno održanom sajmu vladala je prava pomama.