Najkvalitetnija je ostrvska jagnjetina, odnosno ona koja pase uz more, zbog toga što je njeno meso bogato jodom. Stoga ako nabavite takvu janjetinu i pripremite pečenje na rimski način, uspeh je zagarantovan.

  • Sastojci:
  • 1 kg mlade jagnjetine
  • 1 kašika seckanog ruzmarina
  • 4 fileta slanih inćuna
  • 800g mladog krompira
  • 15 crnih očišćenih maslina
  • so i biber
  • 4 čena belog luka
  • 200ml suvog belog vina
  • 100ml belog vinskog sirćeta
  • 80g sušenog paradajza
  • ekstra devičansko maslinovo ulje

Priprema:

Komade jagnjetine posolite, prelijte s malo maslinovog ulja i stavite da se peće sa svih strana u ugrejanu rernu, 20-tak minuta, da dobije koricu.

Za to vreme krompir ogulite, operite, narežite na četvrtine, rasporedite ga po dnu vatrostalne posude, posolite i dodajte sušeni paradajz, polovinu seckanog ruzmarina, dva čena belog luka, prelijte s malo maslinovog ulja i pomešajte.

Preko krompira složite komade mesa, prelijte belim vinom, posolite i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200C.

Za to vreme filete inćuna iseckajte i stavite u činiju, zatim sipajte sirće, iseckajte i sipajte preostali beli luk, dodajte seckani ruzmarin i masline i pomešajte sastojke.

Nakon 50 minuta pečenja, dobijenim prelivom prelijte meso i pecite još 5 minuta.

Recepte piše: Almo Čatlak

Izvor: Fini recepti