Najkvalitetnija je ostrvska jagnjetina, odnosno ona koja pase uz more, zbog toga što je njeno meso bogato jodom. Stoga ako nabavite takvu janjetinu i pripremite pečenje na rimski način, uspeh je zagarantovan.
- Sastojci:
- 1 kg mlade jagnjetine
- 1 kašika seckanog ruzmarina
- 4 fileta slanih inćuna
- 800g mladog krompira
- 15 crnih očišćenih maslina
- so i biber
- 4 čena belog luka
- 200ml suvog belog vina
- 100ml belog vinskog sirćeta
- 80g sušenog paradajza
- ekstra devičansko maslinovo ulje
Priprema:
Komade jagnjetine posolite, prelijte s malo maslinovog ulja i stavite da se peće sa svih strana u ugrejanu rernu, 20-tak minuta, da dobije koricu.
Za to vreme krompir ogulite, operite, narežite na četvrtine, rasporedite ga po dnu vatrostalne posude, posolite i dodajte sušeni paradajz, polovinu seckanog ruzmarina, dva čena belog luka, prelijte s malo maslinovog ulja i pomešajte.
Preko krompira složite komade mesa, prelijte belim vinom, posolite i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200C.
Za to vreme filete inćuna iseckajte i stavite u činiju, zatim sipajte sirće, iseckajte i sipajte preostali beli luk, dodajte seckani ruzmarin i masline i pomešajte sastojke.
Nakon 50 minuta pečenja, dobijenim prelivom prelijte meso i pecite još 5 minuta.
Recepte piše: Almo Čatlak
Izvor: Fini recepti
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka