Salata od jaja je jednostavno i vrlo ukusno jelo koje, zahvaljujući sitnim promenama, može da ima brojne varijacije, piše Lepa & Srećna.

Ako želite da dodate više belančevina u svoju ishranu, savetujemo da uobičajeni recept obogatite tako što ćete dodati i par kuvanih belanaca viška.

Ako patite do povišenog holesterola, smanjite broj žumanaca u recepturi.

Ako želite da redukujete masnoće u ishrani, zamenite deo majoneza posnom pavlakom.

A ako želite da pripremite nešto sasvim novo i vrlo moderno, zamenite kompletan majonez pasiranim avokadom.

Pre svega, naravno, savladajte osnovni recept.

Pripremite sveža kokošija jaja i ostavite ih na sobnoj temperaturi dok se ne smlače.

  • Sastojci:
  • 8 jaja (za 4 osobe)
  • 2 kašike sitno seckanog crvenog luka
  • 2 kašike sitno seckane stabljike celera (bez žilica)
  • 2 kašike sitno seckanih rotkvica
  • 3 kašike majoneza
  • 1 kašika sitno seckanog lista mirođije
  • so i biber po ukusu

Napunite dublju šerpu vodom i kad proključa, spuštajte jaja jedno po jedno u vrelu vodu i zatim smanjite temperaturu da voda samo "struji". Poklopite i ostavite 10 minuta.

Pripremite činiju punu ledene vode i šupljikavom kašikom prebacite jaja iz vrele u hladnu vodu. Tako će biti spremna za ljuštenje. Količine prilagodite broju osoba.

Oljuštena jaja iseckajte, dodajte začine i dobro izmešajte pa rashladite pre služenja.

Ova salata je odlična i kao namaz za sendvič, a atraktivno će izgledati i servirana u "korpicama" od listova zelene salate.

Izvor: Lepa & Srećna