Ova vrsta variva se može praviti sa svežim kupusom ili kiselim. Možete kuvati na oba načina, pa koji vam se više svidi.
Sastojci:
- 100 g dimljene mesnate slanine
- 1 veća glavica sitno iseckana crnog luka
- 1 štapić celera sitno iseckan
- 1 osrednja šargarepa, krupnije izrendana
- 500 g mešavine mlevenog mesa ( ili po vašem izboru )
- 1 do 2 čena pasiranog belog luka
- 1 osrednja glavica sitno iseckanog kupusa
- 800 ml kuvanog ili seckanog paradajza
- oko 2 l pileće supe ili vode
- 50 ml jabukovog sirćeta
- 100 g pirinča
- 2 kašike pripremljenog rena
- 1 kašika crvene mlevene paprike
- 2 do 3 lovorova lista
- suvi začin po ukusu
- so
- biber
- kisela pavlaka
- seckani peršun
PROČITAJTE JOŠ: 25 ZDRAVIH JELA SA SPANAĆEM: bogat izvor minerala i vitamina, poboljšava krvnu sliku i snižava holesterol
Priprema:
U veću šerpu staviti sitno iseckanu dimljenu mesnatu slaninu i pržiti je da ispusti mast i da bude hrskava.
Izvaditi slaninu i ako imate previše masnoće, odvadite je i ostavite samo za kašiku dve.
Dodati sitno iseckan luk, celer i krupnije rendanu šargarepu i pržiti dok luk ne postane staklast, oko 5-6 minuta.
Sada dodati mleveno meso po vašem izboru (ja sam koristila mešavinu svinjetine i teletine) i ispržiti ga.
Posle prženog mesa, ako vam kojim slučajem ima viška masnoće na dno šerpe, odvadite.
Dodati pasirani beli luk i njega kratko propržiti, zajedno sa mesom i povrćem.
U sve to dodati kupus, koji ste isekli na rezance, ali nemojte da vam budu pretanki niti predugački.
Sipati paradajz, pileću supu i ako volite da je malo kiselkasto, kao što je sarma, dodati 50 ml jabukovog sirćeta, ren, lovorov list, pirinač (originalni recept kaže basmati pirinač, ali može i kočanski pirinač okruglog zrna) i crvenu papriku.
Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i krčkati na tihoj temperaturi dok se pirinač ne skuva, oko sat vremena je dovoljno.
Kad je kuvano, izvaditi lovorov list, pobiberiti i posoliti po vašem ukusu i dodati suvog začina po ukusu.
Poslužiti sa kiselom pavlakom i posuti seckanim peršunom.
PROČITAJTE JOŠ: RECEPT ZA PROLEĆNU ČORBU KOJA VRAĆA U ŽIVOT: zdrava supa od zelja, koprive i sremuša koja će otkloniti umor
Verzija sa kiselim kupusom:
Uraditi sve isto, samo ne koristiti mleveni ili seckani paradajz, umesto njega koristiti vodu ili pileću supu, (količinu odredite sami u zavisnosti koliko volite da vam je varivo tečno ili gusto..bolje početi sa manjom količinom tečnosti, pa na kraju dodati ako je potrebno) i ne dodavati ren, i sirće jer kupus je dovoljno kiseo.
Takođe, možete dodati, dok kuvate čorbu, i malo sušenih rebara.
Pored crvene mlevene paprike možete da dodate i pola kašičice ljute mlevene paprike, ukoliko volite da je jelo pikantno.
Ovako pripremljeno varivo još je boljeg ukusa sledećeg dana a može se i zamrznuti.
Tekst: Zorica Pavlović
Izvor: Pomoravka1.blogspot
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka