Jednostavno se priprema i idealna je za dane posta.

PROČITAJTE JOŠ: BUKOVAČA NA VODI: posno jelo po receptu oca Gavrila od pečuraka i krompira je jednostavno i ukusno (POSNO + RECEPTI)

Sastojci: 

  • 1 kilogram brašna 
  • 1 pakovanje kvasca 
  • pekmez ili nadev koji volite
  • 1 vanilin šećer 
  • 1 kafena kašika soli
  • prstohvat ili dva praška za pecivo
  • 1 limun
  • voda 
  • šećer u prahu

PROČITAJTE JOŠ: TOPLI I MIRISNI SAJDER OD JABUKA: evo kako se priprema ukusan napitak od jabuka za uživanje u hladnim danima

Priprema: 

U šolji za čaj razmutiti kvasac sa mlakom vodom i ostaviti pola sata da odstoji. U činiju staviti brašno, so, prašak za pecivo, vanilin šećer, pa narendati koru limuna, iscediti limunov sok i preliti razmućenim kvascem. Dodati vode po potrebi, zamestiti testo da bude meko, tako da se ne lepi za ruke. Ostaviti testo oko 1 sat da nadođe. Podeliti testo na 3 ili 4 dela, razvući svaki deo oklagijom i nafilovati pekmezom.

Urolati testo u štrudlu i staviti u pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Poprskati pre ubacivanja u rernu štrudle mlakom vodom i peći u zagrejanoj rerni 20-25 minuta. Ispečenu štrudlu poprskati vodom, prekriti čistom krpom 10 minuta da odstoji, iseći na kriške, ređati na tacnu i po želji ih posuti šećerom u prahu.

Izvor: Opanak