Iskoristite obilje ukusnih pomorandži u prodavnicama i na pijacama. Ispecite ukusan čokoladni kolač preko kojeg se preliva vrući sirup od ovog citrusnog voća.
Sastojci za kolač:
- 4 jaja
- 80 grama smeđeg šećera
- 3 kašike kakao praha
- 2 kašike pirinčanog brašna
- 100 grama mlevenih oraha
- 1 kašika narendane korice pomorandže
- 120 grama tamne čokolade
- 50 grama maslaca
PROČITAJTE JOŠ: RECEPT ZA POČETNIKE: Čokoladna torta koja svako može da napravi i bez miksera (RECEPT)
Za preliv:
- 1 pomorandža
- 50 grama šećera
- 100 ml vode
PROČITAJTE JOŠ: ŠAMBALI, TURSKI KOLAČ OD GRIZA, POMORANDŽE I LIMUNA: brz i jeftin slatkiš za ljubitelje slatkog testa (RECEPT + BEZ JAJA I BRAŠNA)
Priprema:
Istopite maslac i čokoladu na pari.
Žumance umutite sa smeđim šećerom, pa smesi dodajte kakao prah, pirinčano brašno, mlevene orahe i koricu jedne pomorandže.
Od belanaca umutite sneg.
U smesu sa jajima dodajte istopljenu čokoladu i maslac, a na kraju u sve nežno umešajte sneg.
Smesu za kolač ulijte u kalup obložen masnim papirom i pecite na 180 stepeni oko pola sata.
Dok se peče kolač pripremite sirup. Pomorandžu isecite na tanke kriške.
U šerpu sipajte vodu i šećer i kuvajte sve dok se šećer na istopi. Tada dodajte pomorandže. Pustite da se kratko kuvaju u šećernom sirupu dok ne puste svoje sokove. Međutim ne smeju da se raspadnu.
Sirup prelijte preko toplog kolača i ukrasite kriškama pomorandže.
Kolač možete da poslužite sa umučenom slatkom pavlakom ili prelivom od čokolade.
Tekst: Tamara Ivančić
Izvor: Zadovoljna
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.