Sastojci:

  • 1 prase
  • so
  • pivo

Priprema: Posolite očišćeno prase spolja i iznutra, ostavite neko vreme da upije so. Rernu zagrejte na najjaču temperaturu. Prase prelijte uljem ili mašću, i odozgo ga polijte malo vodom. Vodu ćete dodavati tokom pečenja i pretopom prelivati pečenje s vremena na vreme. Kako bi dobilo lepu rumenu boju, tu i tamo pelijte ga i pivom. Kad lepo porumeni i uhvati koricu s gornje strane, okrenite ga na drugu. Ukoliko se kosti na nožicama odvajaju od mesa, prase je ispečeno. Sve zavisi od toga koliko je prase veliko, ali uobičajeno je da pečenje traje 2,5 do 3 sata. 

Napomena: Sok od pečenja (moču) sačuvajte i upotrebite za lepinje s pretopom.

Recepte piše: Milja Lukić

Pročitajte još:

Svinjsko pečenje na francuski način

Vrhunski specijaliteti: jagnjeće pečenje u mleku

Tri svečana recepta za pečenje