Pečen but sa senfom i orasima 

Sastojci:

  • 2 kg svinjskog buta
  • 100 g senfa
  • 200 g mlevenih oraha
  • kora od dva limuna
  • ulje
  • 5 čenova belog luka
  • so, biber 

Priprema: But posolite, malo pobiberite i stavite u podmazanu dublju posudu, dodajte vodu i dinstajte ga 90 minuta. Za to vreme narendajte koru limuna, dodajte orahe, senf i sve dobro promešajte. Izvadite meso iz posude, zarežite ga na više mesta i u proreze utisnite polovine belog luka, premažite smesom i pecite u rerni još 30 do 45 minuta na 180 stepeni. Prelijte sokom od pečenja i poslužite vruće uz pohovane paprike i pečen krompir.

Vreme pripreme: 3,5 sata.

Plisirano pečenje

Sastojci:

  • 1,5 kg svinjetine od buta u komadu
  • so
  • veza seckanog peršuna
  •  6-7 drobljenih čenova belog luka
  • 8-10 krompira
  • 4 male glavice luka

Priprema: U meso sa svih strana utrljajte začine i namažite ga maslinovim uljem. Ostavite preko noći u poklopljenoj posudi u frižideru. Stavite meso u pleh za pečenje. Doboko zasecite meso oštrim nožem, praveći paralelne rezove. Trebalo bi da na celom parčetu buta imate 3-4 reza. Rezove dobro posolite, u njih stavite luk isecen na kolutove. Podmažite pleh uljem i sipajte oko 2 dl vode. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. U međuvremenu oljuštite krompir, isecite ga na četvrtine i posolite. Dodajte mesu i pecite još oko sat vremena. 

Vreme pripreme: 120 minuta.

Pečen svinjski kare

Sastojci:

  • 1,5 kg svinjskog karea
  • 3 kašike mešavine začina za svinjsko pečenje
  • 0,5-1 dl ulja

Priprema: Pospite svinjski kare mešavinom začina, pa ostavite da odstoji oko pola sata. Pecite u plehu s malo masnoće oko 70 minuta na 180 stepeni. Tokom pečenja povremeno podlivajte vodom.

Vreme pripreme: 80 minuta.

Recepte piše: Milja Lukić