Ništa lepše od sočne jabuke usred zime! Da bi lepe voćke očuvale svežinu iz vremena berbe, sledite naše savete!

PROČITAJTE JOŠ: Iskustva voćara: ove sorte jabuka traže najmanje prskanja tokom godine

U prostoriji na maksimalnoj temperaturi  od 6°C i vlažnosti vazduha od najmanje  80–90 procenata, plodovi sačuvaju glatku ljusku,  a meso ostane kompaktno, čvrsto i sočno.  Ne omogućavaju svi podrumi ove uslove.

U modernim,  dobro izoliranim podrumima i zimi  vlada temperatura od najmanje 12°C, a  vlažnost vazduha iznosi najviše 40–60 procenata.  U ovom slučaju kao skladište za voće podesnija  je šupa zašticena od mraza, baštenska kuća  ili ostava za bicikle. Tu se pažljivo sortirani plodovi  mogu držati u naslaganim gajbama. Ako  ima dovoljno mesta, jabuke možete raširiti po  ravnim policama.

Tako se bolje uoče plodovi koji  su počeli da trule.  I u podrumu i u drugim skladištima, jabuke,  kruške i dunje prilikom dozrevanja ispuštaju  gas sazrevanja eten, često nazvan i  etilen, koji bitno smanjuje sposobnost  skladištenja. Da bi eten izvetrio, skladište voća  kada nema mraza treba najmanje dva puta nedeljno  dobro provetriti, najbolje onih noći kada  nema vlage.

Plodove voća uvek treba  držati odvojene od povrća kao što su krompir i  kupus jer i oni stradaju od etilena.

Izvor: Lisa/ Moja lepa bašta