Zasićene masne kiseline, kao što su životinjske mogu biti štetne po zdravlje, nalaze se najviše u maslacu, mesu i mesnim prerađevinama, a odgovorne su za povećenje holesterola. Međutim, takozvane polinezasićene veoma su korisne za ljudski organizam i u tu grupu spadaju omega-3 i omega-6 kiseline.

Omega-3 masne kiseline nalaze se u pojedinim vrstama ribe, plavoj ponekad i dvostruko više no beloj, srdeli, skuši, tuni, bakalaru, pastrmki, haringi, lososu i ribljem ulju. Omega-6 masne kiseline nalaze se u orašastim plodovima kao i u biljnim uljima mogu uspešno da regulišu nivo holesterola u krvi i tako doprinesu boljem zdravlju celog organizma.

Ove korisne masne kiseline štite od srčanih bolesti, artritisa, smanjuju mogućnost razvijanaj raka, ublažuju depresiju i duge psihičke poremećaje i menstrualne bolove. Takođe, smanjuju nivo ukupnog holesterola i triglicerida u krvi, kao i što značajno utiču na smanjivanje visokog krvnog pritiska.