Sastojci:

  • 3 pečena patlidžana
  • 1.5 čaša hladnog mleka
  • 1.5 l vode
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika maslaca
  • 2 kašike ulja
  • so

PROČITAJTE JOŠ: TURSKA PITA SA PLAVIM PATLIDŽANOM: odlična pita za predjelo ili doručak (RECEPT)

Priprema: 

Pečeni patlidžan oljuštiti i iseći veoma sitno. U dubljoj šerpi zagrejati maslac i ulje, dodati brašno i propržiti da blago požuti. Potom dodati seckani patlidžan, pržiti još minut-dva pa naliti hladnim mlekom uz brzo mešanje žicom da se ne stvore grudvice. Potom dodati vodu pa kuvati na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. Nakon što provri, čorbu kuvati još 15 minuta. Posoliti i skinutu s vatre. Ko voli, čorbu može usitniti u blenderu.

PROČITAJTE JOŠ: Plavi patlidžan na turski način: kula od patlidžana sa mocarelom (RECEPT)

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa&Srećna