Turska kuhinja je raj za vegetarijance jer se u svakom restoranu sasvim sigurno može naći neko jelo za njih, pošto je povrće glavna namirnica. A patlidžan zauzima važno mesto na toj listi povrća, pa nimalo nije preterano kad se kaže da se u odnosu na ostale zemlje on u Turskoj najviše koristi. Tako se od patlidžana prave čorbe, salate, musaka, pilav, ćufte, pa čak i džem.  Ukratko, bezbroj je recepata za jela s patlidžanom. 

Jedna od modernijih varijanti je i kula od patlidžana.

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 4 paradajza
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 12 kriški mocarele
  • 6 kašika narendanog tvrdog sira
  • 1 list lovora
  • 15-20 listića svežeg bosiljka
  • 1 kašičica belog bibera
  • soli  po ukusu
  • 1/2 čaše ulja 

Priprema:

Patlidžan dobro oprati i bez ljuštenja iseći na kolutove (da ne budu ni tanki ni previše debeli) pa ih ispržiti na ulju, ali da ne omekšaju previše. i potom ostaviti na papirnom ubrusu da se ocede.  

Za to vreme paradajz iseckati što sitnije pa ga propržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Kad malo omekša, dodati beli luk i lvor i nastaviti s dinstanjem dok se sve ne pretvori u pire (ko želi, masu može protisnuti kroz presu, da se ljuske odvoje), zatim dodati gotov pire, so i biber i pržiti još 2-3 minuta, izvaditi lovor i posuti seckanim bosiljkom. 

Kalup obložiti papirom za pečenje, na njega staviti kolut patlidžana, preko njega mocarelu, a nju preliti sosom.Ovo ponoviti tako da se dobiju tri sloja. Poslednji treba da bude patlidžan, na njega staviti sos i posuti struganim sirom.

Tako pripremljene kule peći 15 minuta u dobro zagrejanoj rerni (da se sir otopi). Pre serviranja ukrasiti listićima bosiljka.

Recepte piše: Milena Ranisavljević

Izvor: Lepa & Srećna

PROČITAJTE JOŠ:

Slana zimnica: recept za kiseli plavi patlidžan

Sastojci:

  • kilogram patlidžana
  • limun
  • 2 lovorova lista
  • veza peršuna
  • 4 lista bosiljka
  • manja crvena paprika
  • so, biber

Priprema: Patlidžan operite, osušite i isecite po dužini na šnite debljine pola centimetra. Posolite i pobiberite, poređajte u dublji pleh, pa odozgo stavite nešto teško (deblju kuhinjsku dasku na primer) i ostavite desetak sati da se ocede.

Isperite patlidžan 2-3 puta u posoljenoj vodi zakiseljenoj limunom. Kad se osuši ređajte u tegle, a odozgo stavite listiće bosiljka, iscekan peršun i komadiće paprike. Sipajte sirće da sve prekrije, poklopite tanjirićem i pritisnite opet nečim teškim.

Posle nekoliko dana proverite da li se nivo tečnosti smanjio i ako jeste, sipajte još sirćeta. Prelijte sa malo maslinovog ulja i prekrijte celofanom.

Vreme pripreme 40 minuta + 10 sati ceđenja

Recepte piše: Marija Jakob

Izvor: Lisa

Lazanja sa plavim patlidžanom

Sastojci:

  • 600 g krompira
  • veći patlidžan (oko 300 g)
  • veza ruzmarina
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • so, biber
  • kašičica majčine dušice
  • 370 g paradajza
  • 4 svinjske šnicle (po 120 g)
  • kašika listića badema
  • ½ kašike rendane kore limuna

Priprema:

  1. Krompir i patlidžan ogulite i isecite na kockice. Operite ruzmarin, očupajte iglice i iseckajte što sitnije.
  2. Komadiće patlidžana propržite na 3 kašike vrelog ulja. Začinite solju, biberom i isitnjenom majčinom dušicom, pa izvadite iz tiganja i ostavite na stranu. U tiganj ubacite krompir i ruzmarin, promešajte, posolite i pobiberite. Dodajte paradajz i pokriveno kuvajte 10 minuta. Zatim dodajte patlidžan i nastavite da kuvate još 5 minuta. Na kraju sve još jednom začinite.
  3. Šnicle očistite, operite, osušite, pokrijte celofanom i izlupajte, pa ih ispržite na 2 kašike vrelog ulja sa obe strane po 2-3 minuta. Posolite i pobiberite. Dodajte listiće badema i zajedno propržite.
  4. Šnicle servirajte zajedno s povrćem i po želji ukrasite rendanom korom limuna ili grančicama ruzmarina.

Recepte piše: Marija Jakob