Turska kuhinja je raj za vegetarijance jer se u svakom restoranu sasvim sigurno može naći neko jelo za njih, pošto je povrće glavna namirnica. A patlidžan zauzima važno mesto na toj listi povrća, pa nimalo nije preterano kad se kaže da se u odnosu na ostale zemlje on u Turskoj najviše koristi. Tako se od patlidžana prave čorbe, salate, musaka, pilav, ćufte, pa čak i džem. Ukratko, bezbroj je recepata za jela s patlidžanom.
Jedna od modernijih varijanti je i kula od patlidžana.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 4 paradajza
- 3 čena belog luka
- 2 kašike paradajz pirea
- 12 kriški mocarele
- 6 kašika narendanog tvrdog sira
- 1 list lovora
- 15-20 listića svežeg bosiljka
- 1 kašičica belog bibera
- soli po ukusu
- 1/2 čaše ulja
Priprema:
Patlidžan dobro oprati i bez ljuštenja iseći na kolutove (da ne budu ni tanki ni previše debeli) pa ih ispržiti na ulju, ali da ne omekšaju previše. i potom ostaviti na papirnom ubrusu da se ocede.
Za to vreme paradajz iseckati što sitnije pa ga propržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Kad malo omekša, dodati beli luk i lvor i nastaviti s dinstanjem dok se sve ne pretvori u pire (ko želi, masu može protisnuti kroz presu, da se ljuske odvoje), zatim dodati gotov pire, so i biber i pržiti još 2-3 minuta, izvaditi lovor i posuti seckanim bosiljkom.
Kalup obložiti papirom za pečenje, na njega staviti kolut patlidžana, preko njega mocarelu, a nju preliti sosom.Ovo ponoviti tako da se dobiju tri sloja. Poslednji treba da bude patlidžan, na njega staviti sos i posuti struganim sirom.
Tako pripremljene kule peći 15 minuta u dobro zagrejanoj rerni (da se sir otopi). Pre serviranja ukrasiti listićima bosiljka.
Recepte piše: Milena Ranisavljević
Izvor: Lepa & Srećna
PROČITAJTE JOŠ:
Slana zimnica: recept za kiseli plavi patlidžan
Sastojci:
- kilogram patlidžana
- limun
- 2 lovorova lista
- veza peršuna
- 4 lista bosiljka
- manja crvena paprika
- so, biber
Priprema: Patlidžan operite, osušite i isecite po dužini na šnite debljine pola centimetra. Posolite i pobiberite, poređajte u dublji pleh, pa odozgo stavite nešto teško (deblju kuhinjsku dasku na primer) i ostavite desetak sati da se ocede.
Isperite patlidžan 2-3 puta u posoljenoj vodi zakiseljenoj limunom. Kad se osuši ređajte u tegle, a odozgo stavite listiće bosiljka, iscekan peršun i komadiće paprike. Sipajte sirće da sve prekrije, poklopite tanjirićem i pritisnite opet nečim teškim.
Posle nekoliko dana proverite da li se nivo tečnosti smanjio i ako jeste, sipajte još sirćeta. Prelijte sa malo maslinovog ulja i prekrijte celofanom.
Vreme pripreme 40 minuta + 10 sati ceđenja
Recepte piše: Marija Jakob
Izvor: Lisa
Lazanja sa plavim patlidžanom
Sastojci:
- 600 g krompira
- veći patlidžan (oko 300 g)
- veza ruzmarina
- 5 kašika maslinovog ulja
- so, biber
- kašičica majčine dušice
- 370 g paradajza
- 4 svinjske šnicle (po 120 g)
- kašika listića badema
- ½ kašike rendane kore limuna
Priprema:
- Krompir i patlidžan ogulite i isecite na kockice. Operite ruzmarin, očupajte iglice i iseckajte što sitnije.
- Komadiće patlidžana propržite na 3 kašike vrelog ulja. Začinite solju, biberom i isitnjenom majčinom dušicom, pa izvadite iz tiganja i ostavite na stranu. U tiganj ubacite krompir i ruzmarin, promešajte, posolite i pobiberite. Dodajte paradajz i pokriveno kuvajte 10 minuta. Zatim dodajte patlidžan i nastavite da kuvate još 5 minuta. Na kraju sve još jednom začinite.
- Šnicle očistite, operite, osušite, pokrijte celofanom i izlupajte, pa ih ispržite na 2 kašike vrelog ulja sa obe strane po 2-3 minuta. Posolite i pobiberite. Dodajte listiće badema i zajedno propržite.
- Šnicle servirajte zajedno s povrćem i po želji ukrasite rendanom korom limuna ili grančicama ruzmarina.
Recepte piše: Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka