Priprema:

Sastojci

veći krompir (da stane u šaku)
1 l vode
supena kašika šećera
staklena tegla od litar

Oprati i očistiti krompir pa ga iseckati na kockice i obariti u litar vode dok se ne skuva.

Izvadite krompir i ostavite vodu (nemojte je bacati). Vruć krompir sa šećerom ispasirati tako da se dobije jedinstvena i meka masa, kao za krompir pire, bez grudvica.

Ovu masu preručiti u teglu i dodati vodu u kojoj je kvasac obaren. Nemojte dodavati svu vodu, nego ostavite mesta da krompir, odnosno "kvasac" naraste (neka voda i krompir zauzmu pola zapremine tegle).

Zatvorite teglu čistom gazom i gumicom za tegle. Ostavite teglu na sobnoj temperaturi da stoji do četiri dana, odnosno dok ne primetite da je vrenje počelo.

Dobićete dovoljnu količinu da nekoliko puta (tri do četiri) umesite  pecivo ili hleb. Ovakav kavasac  može da stoji u frižideru još oko nedelju dana.

Izvor: Lepa & Srećna