Septembar se često percipira kao jedan od najstresnijih meseci u godini, a razlozi za to su mnogobrojni.

Dok se vraćamo sa predivnih destinacija i svežih doživljaja, suočavamo se sa povratkom u realnost, što može dovesti do "post-odmornog stresa". Osećaj gubitka slobode i opuštenosti, uz pritisak da se uhvatimo u koštac sa poslovnim i porodičnim obavezama, može stvoriti napetost i anksioznost. Septembar takođe označava kraj leta i povratak u realnost, što često izaziva osećaj gubitka entuzijazma i radosti.

Povratak na posao
Pored nostalgičnih misli o letnjem odmoru, povratak na posao nosi sa sobom i niz izazova. Prilagoditi se radnoj rutini, suočiti se sa novim projektima i vratiti se ritmu sastanaka može biti zahtevno. Osim toga, uspostavljanje ravnoteže između ličnih i profesionalnih obaveza postaje poseban izazov. Uprkos nostalgiji za letnjim danima, povratak na posao može biti prilika za obnovu profesionalne energije. Evo nekoliko korisnih saveta za olakšavanje prelaska sa ležernog odmora na radnu rutinu:

• Podelite sa kolegama svoje najzanimljivije trenutke sa odmora. Ovo će pomoći u stvaranju pozitivne atmosfere i povezivanju sa timom.
• Postavite sebi kratkoročne ciljeve na poslu kako biste se lakše usmerili na radne zadatke. Ovo će vam pomoći da se osećate svrsishodno i fokusirano.
• Nastavite sa praksom postizanja ravnoteže između poslovnih i ličnih obaveza. Vreme za sebe i relaksaciju zadržite kao prioritet, kako biste ostali produktivni i inspirisani.

Povratak u školu
Roditelji se suočavaju sa organizacijom školskih obaveza i aktivnosti dece, što takođe može stvoriti stres. Pored nabavljanja školskog pribora i uniformi, treba voditi računa o rasporedu školskih i vanškolskih aktivnosti. Ovo dodatno opterećenje može izazvati osećaj pritiska i neraspoloženja. Evo kako da se sa osmehom suočite sa školskom rutinom:

• Pomozite deci da se naviknu na školsku rutinu postavljanjem jasnog rasporeda za školske dane. Ovo će im pomoći da se osećaju stabilno i pripremljeno. A verujte, i sebi ćete olakšati život.
• Redovno razgovarajte sa decom o njihovim školskim iskustvima i izazovima. Pružite im podršku i motivišite ih da postignu svoje ciljeve.
• Iako su školske obaveze važne, ne zaboravite na vreme za druženje i opuštanje sa svojom decom. Ovo će ojačati vašu vezu i pomoći im da se uspešno nose sa školskim izazovima.

Ovi izazovi, međutim, nisu nesavladivi. Pored saveta za povratak u svakodnevnu rutinu, možemo primeniti i strategije za prevazilaženje stresa i lakšu tranziciju. Refleksija o lepim trenucima sa odmora, postavljanje realnih ciljeva za naredni period, pažljivo planiranje i podrška bliskih ljudi, sve su to alati koji nam mogu pomoći da lakše prevaziđemo izazove povratka u svakodnevicu.

1200x1200.jpg
Promo 

Refleksija i zabeleške
Pre nego što u potpunosti zaronite u svakodnevne obaveze, posvetite vreme refleksiji o svojim letnjim avanturama. Napravite kratke beleške o trenucima koji su vas inspirisali i stvorili osećaj sreće. Ovo će vam pomoći da zadržite živim sećanja na odmor i prenesete tu pozitivnu energiju u svakodnevni život.

Postavljanje ciljeva
Septembar je savršen mesec za postavljanje novih ciljeva. Razmislite o tome šta želite postići u narednom periodu, kako na ličnom tako i na profesionalnom planu. Ovi ciljevi će vam pomoći da se usmerite i osećate svrsishodno dok se vraćate u radnu rutinu.

Sopstvena organizacija
Da biste se uspešno nosili sa povratkom u svakodnevni ritam, organizacija je ključna. Kreirajte raspored aktivnosti, postavite prioritete i koristite alate poput planera ili mobilnih aplikacija kako biste održali preglednost i smanjili stres.

Nastavak zdravih navika
Ako ste se tokom odmora posvetili zdravim navikama, poput vežbanja i pravilne ishrane, nastavite sa njima i nakon povratka. Održavanje tih navika će vam pomoći da se osećate energično i fokusirano, čak i dok se suočavate sa svakodnevnim obavezama.

Druženje i povezivanje
Septembar može biti idealno vreme za organizovanje druženja sa prijateljima i porodicom. Povezivanje sa dragim osobama će vam pružiti dodatnu podršku i radost dok se vraćate u svakodnevni život.

Dok se bliži kraj leta, septembar nam pruža priliku da očuvamo duh odmora čak i dok se vraćamo u svakodnevnu realnost. Kroz refleksiju, ciljeve, organizaciju, zdrave navike i druženje, možemo stvoriti glatku tranziciju koja nas podržava da “guramo” dalje. Da biste bili potpuno spremni da zakoračite u mašinu novih izazova posle letnjih avantura, koristite male prirodne pomagače koji vraćaju dobro raspoloženje i osmeh na lice. Prirodni suplement Tensilen predstavlja kombinaciju SAMe i kompleksa vitamina B, koji pozitivno utiču na smanjenje stresa i anksioznosti, dovodi do popravljanja raspoloženja, a samim tim vam olakšava prihvatanje svakodnevne situacije i vraćanje u rutinu, kao i prelazak sa duge peščane plaže u beznadežnu gradsku gužvu.

Izmerite svoj nivo stresa!

Tekst: Promo