Od Velike do Male Gospojine, u narodu se ustanovio običaj da se beru lekovite trave za zimu i da se nose u crkvu radi blagoslova.

Žene veruju da ne treba da započinju nove poslove, već da samo završavaju sve što je započeto.

U dane koji su se nekad zvali Međudnevice ili Međugospojinci, nisu se venčavali parovi u crkvi, ali su se održavali sabori i vašari. Taj se običaj održao i danas.

Sveti Joakim i Ana 22 septembar 2022
ATA Images/Antonio Ahel 

Dok je Velika Gospojina dan uspenja Presvete Bogorodice i proslavljena je 28. avgusta, Mala Gospojina se slavi 21. septembra, na dan kad je Bogorodica rođena.

Još dva velika praznika obeležavaju se u septembru. Prvi je Usekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja, na dan 11. septembra, ove godine pada u ponedeljak. Na ovaj dan je osvećena crkva na grobu svetitelja kojem je odsečena glava na zahtev pastorka cara Iroda - Salome.

Drugi je Krstovdan, 27. septembra, na dan kad je pronađen časni krst na kojem je razapet Isus Hrist. Ovaj praznik pada u sredu, a posti se uvek - i kad je neki drugi dan.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

ČUDO NA PRAZNIK! U razrušenom Marijupolju jedna crkva ostala čitava: IZ NJE SE HORSKI ČULA MOLITVA OČE NAŠ Kurir televizija