Ovaj obrok nekada je bio rezervisan isključivo za bogatu klasu. Donosimo vam recept za starinsko jelo u kojem ćete uživati.

  • Sastojci:
  • 500 g svinjetine
  • malo ulja
  • 1 crni luk
  • 1 zelena paprika
  • 300 g  šampinjona
  • 4 čorbadžijske paprike 
  • 1 šolja soka od paradajza
  • 3 kisela krastavčića
  • 50 ml belog vina
  • 100 g sira
  • 4 jajeta
  • malo soli
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • malo svežeg peršuna

Priprema: 

Meso sečemo na kockice i stavljamo u duboki tiganj sa ugrejanim uljem da se prži.

U njega dodajemo luk, očišćen i isečen na polumesece i zelenu papriku, isečenu na krugove. 

Kuvamo tako 5 minuta i dodajemo pečurke isečene na kriške.

Promešamo i dodajemo isečene krastavce, paradajz i čorbadžijske paprike, krupnije isečene.

Jelo začinimo solju. Kuvamo tako oko 5 minuta, nakon toga sipamo vino. 

Ostavljamo tečnost da ispari i odozgo na sastojke izmrvimo sir, i dobro promešamo.

U prženom jelu kašikom pravimo gnezda i u njih razbijemo jaja. Kad jaja pobele, jelo posipamo mlevenom paprikom i sitno iseckanim peršunom.

Napomena: Čorbadžijske paprike su pržene paprike koje su pre termičke obrade stajale u marinadi od sirćeta, soli, šećera, belog luka, peršuna, mirođije i šargarepe.

Izvor: Stil / Bonapeti