Ne jedu ni meso ni mast, a imaju holesterol: Koji sastojci u hrani su još rizični ako se pretera

Ne jedete meso ni masno, a imate visok holesterol? Evo mogućeg razloga...

Shutterstock

Veganska ishrana isključuje proizvode životinjskog porekla, što znači da ne sadrži holesterol. Međutim, razni faktori utiču na nivo holesterola u krvi, pa vegani i dalje mogu imati visok holesterol.

Obično to nije slučaj, čak istraživanja povezuju vegansku ishranu sa brojnim zdravstvenim koristima, uključujući smanjen rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Međutim, na nivo holesterola mogu da utiču genetski faktori, nivo fizičke aktivnosti i kvalitet ishrane.

Neki veganski proizvodi su visoko prerađeni i sadrže velike količine šećera, trans masti i razne aditive. Često u njima ima dosta kokosovog ili palminog ulja, prirodno bogatih zasićenim mastima. Uključivanje ovih ulja u vegansku ishranu može povećati nivo LDL holesterola, posebno ako se konzumiraju u velikim količinama.

To se događa i ako je u ishranu uključeno mnogo pržene i prerađene hrane, a i veganski deserti i sirevi mogu da sadrže delimično hidrogenizovana ulja, koja mogu da povećaju nivo holesterola.

Ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima i šećerom takođe može dovesti do povećanja nivoa holesterola, jer se neiskorišćene količine pretvaraju u masti, a one utiču na holesterol.

Shutterstock  

Neki pojedinci imaju genetsku predispoziciju koja se zove porodična hiperholesterolemija. To utiče na način na koji telo obrađuje holesterol, dovodeći do visokih nivoa LDL holesterola u krvi, bez obzira na navike u ishrani.

Čak i uz vegansku ishranu, sedentarni način života može negativno uticati na nivo holesterola. Redovna fizička aktivnost može povećati nivo lipoproteina visoke gustine (HDL), poznatog kao "dobar" holesterol, koji pomaže u uklanjanju holesterola iz krvotoka, čime se poboljšava zdravlje srca.

Takođe, prekomerno konzumiranje alkohola može povećati nivo triglicerida. I druga zdravstvena stanja mogu da poremete normalnu ravnotežu i obradu lipida u krvi, kao što su hipotireoza i hronična bubrežna bolest.

Održavanje zdravih nivoa holesterola je ključno za kardiovaskularno zdravlje i opšte blagostanje. Dok genetika može igrati ulogu u nivou holesterola, životne navike imaju značajan uticaj.

Neke preventivne mere koje mogu pozitivno uticati na nivo holesterola uključuju:

  • Ishrana: Prioritet treba dati ishrani bogatoj celovitim namirnicama, uključujući voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, orašaste plodove i semenke, i smanjiti unos prerađene hrane bogate zasićenim i trans mastima, šećerima i natrijumom.
  • Ravnoteža u unosu masti: Birajte zdrave masti kao što su avokado, maslinovo ulje i laneno seme i budite oprezni sa hranom bogatom zasićenim mastima, poput kokosovog i palminog ulja.
  • Redovna fizička aktivnost: Bavite se najmanje 150 minuta umerenog aerobnog vežbanja ili 75 minuta intenzivnog vežbanja nedeljno. Uključite vežbe snage za sve glavne mišićne grupe najmanje dva puta nedeljno.
  • Izbegavanje duvana i ograničavanje alkohola: Ograničite unos alkohola na umerene količine – jedan piće dnevno za žene i dva za muškarce.
  • Praćenje nivoa holesterola: Redovno proveravajte nivo holesterola, krvni pritisak i nivo šećera u krvi kako biste na vreme otkrili potencijalne probleme.
  • Održavanje umerene telesne težine: Fokusirajte se na uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost kako biste održali umerenu težinu.

Pročitajte i zbog koje popularne dijete može da poraste nivo holesterola u krvi.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

HOLESTEROL JE TIHI UBICA! Kardiolog: Opasnost se ne oseća dok ne bude kasno Da se spreči infarkt treba OBAVEZNO preduzeti ove mere  Kurir televizija