ZNACI KOJI MOGU UKAZIVATI NA KAMEN U BUBREGU: 5 važnih simptoma koji alarmiraju da morate hitno kod lekara

Kamen u bubregu nastaje zbog različitih faktora: genetika, nezdrava ishrana, preveliki unos gaziranih pića, a dehidratacija je jedan od najčešćih uzroka.

Shutterstock

Kamen u bubregu (Nefrolitijaza) se definiše kao prisustvo kamena u sabirnim tubulima, u čašicama i karlici bubrega. Veoma je čest zdravstveni problem, a više pogađa muškarce nego žene. Neki bubrežni kamenci se lako mogu izbaciti iz organizma kroz urin, ali ako se kamen zaglavi u ureteru, blokira protok urina i izaziva bol.

Nefrolog dr Manjunat ističe da je pre svega važna zasićenost urina nekim česticama koje će stvoriti kamenac i naglasio faktore koji su važni za stvaranje nefrolitijaze.

  • Nedovoljan unos vode
  • Kilmatski uslovi
  • Naporne vežbe sa dehidratacijom
  • Gojaznost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i sedentarni način života su drugi faktori visokog rizika
  • Velika potrošnja crvenog mesa
  • Visok unos soli
  • Određeni lekovi koji izazivaju direktnu kristalizaciju ili promene pH urina
  • Genetski uzroci

Znaci na koje treba obratiti pažnju:

Doktor ističe da treba zatražiti hitnu lekarsku pomoć ukoliko se javi neki od sledećih simptoma

  • Bol u stomaku koji se reflektuje na dole
  • Poteškoće prilikom mokrenja
  • Groznica
  • Krv u urinu
  • Promenjen miris urina

Prema zdravstvenim stručnjacima, pacijent će imati i druge simptome kao što su čest nagon za mokrenjem, nesposobnost da zadrže urin, nepotpuno pražnjenje bešike zbog iritacije kamenom, mučnina i povraćanje kada postoji opstrukcija urinarnog trakta.

Unos vode i dijetetske mere mogu pomoći u prevenciji većine kamena u bubregu.

Povećajte unos vode: pacijenti moraju da održavaju izlučivanje urina od oko dva litra. To znači da unos vode treba da bude oko 2,5-3 litara. Ako su pacijenti izloženi vrućoj klimi ili rade naporan posao, moraju da povećaju unos vode.

U zavisnosti od vrste kamena, postoji nekoliko faktora u ishrani o kojima moramo da vodimo računa, kao što su smanjenje unosa soli, smanjenje unosa životinjskih proteina i održavanje dobrog kalcijuma u ​​ishrani.

Izvor: Lepa&Srećna