ZARAZNA BOLEST IZAZIVA SVRAB I FLEKE PO KOŽI: Svi pitaju da li se prenosi probom odeće u prodavnicama

Da li se probanjem odeće u prodavnici može preneti šuga? Koliko dugačak treba da bude kontakt sa zaraženom osobom ili predmetima? Pročitajte!

Shutterstock

Šuga je izuzetno zarazna bolest pa nije ni čudo što se na društvenim mrežama i forumima pojavljuju razna pitanja vezana za nju. Nedavno je raširena i sumnja da do infekcije može doći čak i probanjem odeće u prodavnicama.

Da bi se osoba zarazila šugom, potrebno je da bude u dužem kontaktu sa infekcijom. Nju izaziva parazit poznat po imenu "šugarac" (Sarcoptes scabiei), a prenosi se ili sa čoveka na čoveka ili preko predmeta koje oni zajednički koriste.

Šuga se ne može preneti kratkotrajnim kontaktom - rukovanjem, zagrljajem pa ni probom odeće. Pod dužim kontaktom podrazumeva se spavanje u istom krevetu, nošenje tuđe garderobe, korišćenje zajedničke posteljine.

Prenos se često događa među članovima porodice, na mestima gde više osoba boravi u malom postoru, kao i u vrtićima i školama, na primer. Važno je znati da parazit koji izaziva šugu ne može da preživi u spoljašnjoj sredini duže od 48 sati. Za održavanje higijene u prostoru dovoljno je temeljno usisavanje i čišćenje.

Shutterstock  

Odeća, posteljina i peškiri treba da budu oprani deterdžentom i vrućom vodom (minimum 60 C stepeni). Predmete koji se ne mogu prati na visokoj temperaturi treba tretirati sprejem protiv insekata. Uništavanje parazita se može obaviti i tako što ćete predmete staviti u plastičnu kesu, zatvoriti je hermetički i ostaviti tako sedam dana.

Kod inficirane osobe se simptomi neće pojaviti najmanje dve nedelje nakon kontakta, ukoliko se to dešava prvi put u životu. Ako je neko već imao šugu, simptomi se javljaju ranije - između jednog i četiri dana. Pored jakog svraba, oboleli na koži ima i sitne sive linije i to između prstiju, na prevojima kože butina, donje strane trbuha, laktovima.

Bolest može da zahvati glavu, lice, vrat, tabane, dlanove. Zbog češanja, dolazi i do sekundarne infekcije. Dijagnoza se postavlja mikroskopskom analizom materijala uzetog struganjem površine promena na koži.

Terapija koju prepiše lekar traje tri do pet dana, a radi prevencije recidiva doktor će prepisati i ponavljanje tretmana.

Tekst: Lepa&Srećna