OVAJ SIMPTOM IMAJU SVI OBOLELI OD ANGINE PEKTORIS: Ako ga osetite odmah se javite lekaru

Angina pektoris je medicinski naziv za stanje koja nastaje zbog smanjenog snabdevanja srčanog mišića (miokarda) kiseonikom.

Shutterstock

Angina pektoris češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, posebno nakon navršene 40. godine života. U pitanju je oblik ishemijske bolesti srca, čiji najčešći uzrok je ateroskleroza koronarnih arterija, koja dovodi do postepenog suženja (stenoze) krvnih sudova i smanjenog snabdevanja srčanog mišića krvlju, kiseonikom i hranjivim materijama.

Osnovni simptom angine pektoris je pojava bola u grudima - stezanje, probadanje, žarenje ili pritisak. Bol je lokalizovan iza grudne kosti, uglavnom se širi u levu ruku i levo rame, ređe u vrat, donju vilicu, difuzno po grudnom košu ili između lopatica, i traje najčešće 5 do 20 minuta, kada je reč o stabilnoj angini pektoris. 

Shutterstock  

Bol može da bude izazvan fizičkim naporom, emocionalnim stresom, naglim izlaganjem hladnoći, obilnim obrokom, preteranim pušenjem i konzumiranjem alkohola, intimnim odnosom, ružnim snovima i naglim promenama vremenskih prilika.

Kodnestabilne angine pektoris bol se ne provocira fizičkim stresom, istih je karakteristika, ali traje duže od 30 minuta i ne popušta na nitroglicerin.

Shutterstock  

Jačina bola varira, od blagog pritiska u sredini grudnog koša (stabilna angina pektoris), do vrlo jakog bola praćenog lupanjem srca, znojenjem, mučninom i osećajem bliske smrti (nestabilna angina pektoris ili infarkt miokarda).

Ako osetite bilo koji od gore navedenih bolova treba odmah da se javite lekaru, kako bi se uradile sve potrebne analize i kako bi bila ustanovljena adekvatna terapija za lečenje.

Blagovremeno postavljena dijagnoza, eliminisanje faktora rizika, adekvatna terapija i redovne kardiološke kontrole će sprečiti razvoj težih oblika ishemijske bolesti srca.

Tekst: Lepa&Srećna