KADA JE NAJBOLJE TESTIRATI SE NA ANTITELA? Dr Marija objasnila koliko treba sačekati da bi se dobio pouzdan rezultat

Koliko treba čekati od pojave prvih simptoma da biste imali pouzdan rezultat antigenskog testa na korona virus...

Shutterstock / RTS printscreen

Testiranje na IgG i IgM antitela daje brže rezultate i jeftinije je od pi-si-ar testa, ali je važno da se obavi u dobro odabranom trenutku. Ako se uradi prerano, može se desiti da test ipak ne registruje antitela i ne da tačne rezultate.

Kada je najbolje raditi ove testove, objasnila je dr Marijana Gnjatović,  iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP), gostujući u Beogradskoj hronici RTS 23. decembra 2020. godine. Prema njenim rečima, trebalo bi sačekati pet dana od pojave prvih simptoma. Evo kako da planirate testiranje i koja antitela mogu da se otkriju:

IgM antitela - test treba uraditi pet dana od pojave prvih simptoma. Ako je test pozitivan, znači da imate virus korona i da ste u akutnoj fazi.

IgG antitela - utvrđuju se u periodu između 10. i 14. dana. Ako je ovaj test pozitivan, to znači da ste imali virus i da su razvijena antitela koja vas štite u budućnosti. Njih je moguće otkriti i kod osoba koji uopšte nisu osetili da su zaraženi korona virusom. Takođe, bilo je mnogo i onih koji su primetili neke simptome, kao što su glavobolja ili umor, ali nisu to povezali sa kovidom niti su radili pi-si-ar test", rekla je doktorka.

Zašto se klinička slika toliko razlikuje od slučaja do slučaja? U velikoj meri, kaže dr Gnjatović, to zavisi od količine virusa koju je neko primio, a onda i od imuniteta kojim se organizam brani. U najvećem broju slučajeva, kod pacijenata posle dve nedelje od prvih simptoma, test utvrđuje i jednu i drugu vrstu antitela.

Izvor: Lepa&Srećna