KORONA VIRUS MUTIRANJEM SVE ZARAZNIJI: najveća genetička studija ruši nade u kolektivni imunitet

U velikom istraživanju, naučnici iz Hjustona analizirali su više od 5000 genetičkih sekvenci!

Shutterstock

Korona virus koji izaziva oboljenje kovid-19 verovatno mutira, odnosno, "uči" kako da pobedi sve mere koje ljudi preduzimaju kako bi se zaštitili od njega.

To znači da pokušava da nas savlada uprkos maskama, pojačanoj higijeni, pa čak i vakcini, najverovatnije, zaključak je do sad najveće genetičke studije virusa koja je sprovedena u SAD.

Ovo istraživanje su sproveli naučnici iz Hjustona, a rezultati su saopšteni 23. septembra 2020. godine mada se mišljenje recenzenata još čeka.

Predmet istraživanja bilo je više od 5000 genetičkih sekvenci korona virusa, a pokazalo se da je jedna od kontinuiniranih mutacija verovatno daleko zaraznija.

Ovaj zaključak se nameće na osnovu značajno većeg virusnog opterećenja u pacijentima izmerenog već pri početnoj dijagnozi.

Slična velika studija u Velikoj Britaniji, takođe objavljena u septembr, pokazala je da mutacija menja strukturu tog "proteinskog šiljka" na površini virusa.

Olakšavajući nalaz je to što ovim virus ne postaje smrtonosniji, ali nameće komplikovanije mere prevencije.

U najmanju ruku, ovo znači da će se trka za vakcinom nastaviti i kad prva bude otkrivena. Poput situacije sa gripom, kad prve vakcine donesu prvi imunitet, mutirani virus će naći način da ga "zaobiđe" i naučnici moraju tražiti novi način da se od njega odbranimo.

Izvor: Lepa&Srećna