EKSPERT OTKRIVA GDE GREŠIMO KOD DEZINFEKCIJE: ovo čine skoro svi prilikom dezinfekcije ruku, a nikako ne bi trebalo

Zbog korona virusa svi dezinfikujemo ruke vrlo često, ali da li to uvek činimo ispravno?

Foto: Shutterstock

Dezinfekcija ruku je ono što je važno i neizostavno kao prevencija od korona virusa. Takođe mislimo da to umemo da radimo kako treba, ali eksperti se ne bi složili. Ima nekoliko detalja na koje retko ko obraća pažnju.

O kakvoj grešci je reč?

Nakon dezinfekcije ruke su uglavnom suve, koža postaje grublja, tako da mnogi od nas odmah posegnu za kremom za ruke, koja će našu kožu ponovo učiniti mekom i elastičnom. Upravo tu, prema doktorki Andrei Zetler iz Nemačke, leži greška:

“Nikako ne biste smeli odmah nakon dezinfekcije da nanosite kremu, jer se efekat dezinfekcije gubi. Potrebno je neko vreme da ovi proizvodi deluju, da bi sve se sve bakterije zaista odstranile. Naravno da nije loše ako se to čii, ali krema je takođe kontaminirana svojim bakterijama, tako da ruke nakon nanošenja kreme nisu sterilne”, objašnjava doktorka.

Čime dezinfikovati ruke?

Za kremu je važno da ne sadrži alkohol i da ima što više materija koje pospešuju elastičnost kože i koje je hrane, ali kako stoje stvari sa sredstivma za dezinfekciju? Da li je dobar čist alkohol ili možda ne?
Najbolji jerastvor alkohola. Kažu da je najbolji koristiti rastvor 60% alkohola, jer tada on deluje na pravi način. Jedan udeo vode treba da postoji jer se bakterije ne mogu uništiti samo u alkoholu, potrebna je voda da bi bakterije doprle do molekula alkohola.  

Tako da rakija ne bi mnogo pomogla kod dezinfekcije, pa je bolje uzimati dezinfekciona sredstva iz apoteke.

Tekst: I. M.

Izvor: Brigitte/Lepa&Srećna