Zahvaljujući savetima modernih nutricionista, "smuti" je postala nova reč koju već svi znaju, a odnosi se na gušći ili ređi sok od raznih namirnica samlevenih u malom blenderu.
Što zeleniji, to bolji, reklo bi se po receptima koji kolaju drušvenim mrežama, pa se u smutije danas dodaju sirovi spanać, celer, pa i kelj ili raštan. Dr Tarek Paša, hirurg i urolog, kaže da ovakve recepture nisu dobre za zdravlje.
"Takvi smutiji imaju visok procenat oksalata od kojih se može dobiti kamen u bubregu", upozorava dr Paša. "Nikad ne bih pio takve napitke za doručak", kaže doktor, "kao ni razna alternativna mleka poput onih koji se prave od ovsa ili badema.
Ovakva mleka prikazuju kao zdravu hranu, ali oni zapravo sadrže mnoge sastojke koji uopšte nisu dobri za naše zdravlje", tvrdi dr Paša. "Često se dodaju razna biljna ulja, emulgatori, konzervansi."
Po njegovim rečima, mnogo je bolje obično, kravlje mleko, ali za one koji ne mogu da ga piju savetuje samo kokosovo mleko koje treba razblažiti vodom. Među namirnicama koje, po njegovom mišljenju, treba precrtati sa spiska za doručak su i razne cerealije, proteinske štanglice, baš kao i peciva.
"Rafinisano brašno, rafinisani šećer i nebrojeni aditivi, to su sastojci koje treba izbegavati u širokom luku", kaže dr Paša. On za doručak jede jaja pržena na puteru i slaninu, a obrok završi jabukom. Pročitajte i koja su pića najgora za sve koji imaju visok šećer u krvi.
BONUS VIDEO: