Nije lako pobrojati pozitivna dejstva koja cimet ima na organizam: povoljno utiče na nivo šećera u krvi, ima antibakterijsko dejstvo, smanjuje neprijatne simptome kod sindroma iritacije creva, a posebno pomaže kod nadutosti. Takođe, cimet je bogat manganom koji pomaže u izgradnji kostiju, snižava holesterol i trigliceride, poboljšava cirkulaciju i može da ubrza metabolizam.
Ipak, nije se mnogo govorilo o prednostima cimeta za zdravlje mozga. Ipak, istraživači sa Univerziteta za medicinske nauke Birjand u Iranu odlučili da se pozabave efektima koje cimet ima na mozak i njegove kognitivne funkcije, a svoju analizu objavili su u časopisu "Nutritional Neuroscience".
Oni su otkrili da komponente eugenola, cimetaldehida i cimetne kiseline cimeta pozitivno menjaju kognitivne funkcije. Neke od studija su takođe objavile da komponente začina sprečavaju i smanjuju oštećenje kognitivnih funkcija.
Jedna od studija koja je bila usredsređena na adolescente sugeriše da žvakanje gume sa cimetom poboljšava funkciju pamćenja i smanjuje anksioznost. Generalno, rezultati su istakli moguću vrednost cimeta za sprečavanje problema sa pamćenjem i učenjem.
Pored prednosti za zdravlje mozga i njegove upotrebe kao aromatične supstance, postoje i naučni dokazi da cimet ima antioksidativna, antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.
Tekst: Lepa&Srećna