Ako ste preterali sa slanim roštiljem ovog vikenda ili se nesvesno pojeli čitavu kesu čipsa dok ste gledali seriju, sigurno se već osećate naduveno.
To je zbog viška natrijuma, koji utiče na zadržavanje viška vode u organizmu, a može doći i do rasta krvnog pritiska. Kao posledica, može doći do moždanog ili srčanog udara. Da biste uspostavili balans i osećali komotnije, izbacite taj višak natrijuma iz organizma.
Da bi bubrezi mogli da obave taj proces, važno je da povećate unos vode - 8 do 12 čaša je potrebno odrasloj osobi da nadoknadi normalan gubitak tečnosti. Savetuje se i da uzimate hranu sa visokim sadržajem vode. To su, na primer, jagode, pomorandže, jabuke, kao i lubenica, dok se od povrća preporučuju zelena salata, krastavac i paprike.
Za doručak se počastite nekom kašom sa žitaricama, jogurtom, voćnim smutijem. Za ručak i večeru obavezno poslužite supu, ali neka bude domaća, pripremljena sa malo soli. Da biste doterali ukus, koristite više povrća i začina za supu.
Generalno, smanjite konzervisane i prerađene namirnice, jer je u njima uvek više soli, dakle i natrijuma.
Izvor: Lepa&Srećna