KAKO DA „ZAŠTITITE“ SVOJU ŠTITNU ŽLEZDU DA BI ONA MOGLA DA ŠTITI VAS

Kombinacija magnezijuma, selena i cinka deluje zaštitno za štitnu žlezdu.

Shutterstock

Najčešće oboljenje štitaste žlezde je autoimuni tiroiditis. Češći je kod žena. Osim genetske predispozicije, brojni faktori sredine mogu biti od uticaja, uključujući mikroelemente kao što su jod i selen, ali i makroelemente tj. minerale kao što je magnezijum.

Doc dr Dragana Miljić sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizama KCS Beograd kaže da „kombinovana primena magnezijuma, selena i cinka deluje povoljno na sintezu i metabolizam tiroidnih hormona“. Prema njenim rečima, ova kombinacija elemenata može da deluje i: „protivupalno u stanjima hronične autoimune upale štitnjače, antioksidativno i protektivno u smislu prevencije tiroidne disfunkcije“.

Promo 

„Magnezijum je važan za oksidativnu fosforilaciju i produkciju energije tj. energetske monete ATPa (adenozin-tri-fosfata) u mitohondrijama, čime se obezbeđuje dovoljno energije za preuzimanje i organifikaciju joda, koji se ugrađuje u hormone štitaste žlezde, normalnu mišićnu aktivnost i funkciju endotela tj. normalnu prokrvljenost tkiva i organa. Magnezijum ima povoljno dejstvo i na selenoproteine i aktivnost telomeraza koje štite naše hromozome i genetski materijal od skraćenja, oštećenja i starenja.

Promo 

Pored toga magnezijum ima ulogu sekundarnog glasnika u aktivaciji T i B limfocita i odbrani od oksidativnog stresa i inflamacije. Pokazano je da su kod pacijenata sa autoimunom hipo i hipertireozom nivoi magnezijuma niži nego kod zdravih osoba i da njegova nadoknada ima povoljno dejstvo na brojne simptome i znake oboljenja štitaste žlezde.

Preporučene dnevne doze kreću se između 200 i 400 mg“, pojašnjava dr Miljić.

Kada je reč o selenu, dr Miljić ističe i njegov značaj za rad štitaste žlezde... „Tkivo štitaste žlezde sadrži dosta selena u obliku seleno-proteina koji učestvuju u odbrani od oksidativnog stresa i u metabolizmu tiroidnih hormona.

ThyroSel je dijetetski dodatak – hrana za posebne medicinske namene u obliku kapsula, i sadrži selen, cink i magnezijum. Namenjen je da doprinosi optimalnoj tiroidnoj funckiji, a posebo se preporučuje za očuvanje tiroidne funkcije obolelih od Hašimoto tiroiditisa, kao i za poboljšanje očnih znakova i poboljšanje kvaliteta života obolelih od Grejvsove bolesti.

Štitasta žlezda poseduje mehanizme za dobro zadržavanje i iskorištavanje selena i u stanjima oskudice ovog mikroelementa.

Veći unos selena ima protektivnu ulogu u smislu prevencije subkliničke hipotireoze, a nivoi su niži kod osoba sa autoimunom hipotireozom.

Primena selena kod osoba sa subkliničkom hipotireozom autoimune prirode imala je pozitivno dejstvo na normalizaciju nivoa TSH kod trećine ispitanika tokom 4 meseca primene. Preporučene dnevne doze kreću se uglavnom od 100-200 mcg“.

Posebno mesto u suplementaciji zauzima cink. „Cink je posle gvožđa najzastupljeniji mikroelement važan za funkciju imunog sistema, a njegov nedostatak se dovodi u vezu sa dijabetesom, nekim malignitetima, neurodegenerativnim oboljenjima i sklonošću ka infekcijama (malarija, HIV, morbili, TBC, pneumonija).

Za razliku od gvožđa, u organizmu ne postoje zalihe cinka a raspoloživost iz hrane zavisi od njenog sastava jer neke namirnice ometaju preuzimanje zinka. Najbolji izvori zinka su meso, školjke, povrće i žitarice sa celim zrnom. Dnevne preporuke za unos su oko 10 mg“, završava dr Miljić.

Tekst: PROMO