Biljke treba sakupljati samo na ekološki čistim mestima, daleko od autoputeva i velikih gradova.
Sastojci:
500 g cvetova maslačka
1 litar visokokvalitetnog hladno presovanog biljnog ulja
Priprema
Po suvom, sunčanom vremenu, uberite cvetove maslačka i stavite ih u teglu od jednog i po litra. Cveće ne morate da perete.
Biljnim uljem prelijte cvetove maslačka do vrha tegle. Zatim stavite gazu na vrh tegle i zavezite je.
Staklenu teglu postavite na toplo sunčano mesto da odstoji 3 nedelje.
Jednom kada cvetovi postanu smeđi, procedite ulje preko gaze u sterilisanu bočicu od tamnog stakla.
Lekovito ulje čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Ukoliko ne želite da čekate nekoliko nedelja, ulje možete pripremiti i na drugi način.
Priprema
U šerpu sipajte biljno ulje i dodajte cveće maslačka.
Zagrevajte mešavinu 30-60 minuta na tihoj vatri.
Prebacite smešu u teglu i ostavite je na suncu jedan dan.
Preliti ulje preko gaze i sipati u neprovidnu posudu.
Čuvajte je čvrsto zatvorenu na hladnom i tamnom mestu.
Prilikom pripreme ulje ne smete previše zagrejati i nikako ne dozvolite da prokuva. Što duže uspete da ga zagrejete bez ključanja, više hranljivih sastojaka cveće će se osloboditi u ulju.
Da biste izbegli kvarenje proizvoda, proverite da li je posuda za skladištenje potpuno suva. Većina ekstrakata ulja, ako se pravilno skladišti, može se koristiti tokom cele godine.
Izvor: Dnevni