ČAJEVI KOJI JAČAJU IMUNITET: 6 biljaka za otpornost i borbu sa virusima

Foto: Shutterstock

Dokazano dejstvo kada je reč o jačanju otpornosti organizma, imaju čaj od koprive, kamilice, zeleni čaj, ali i žalfija, zova, timijan.  

Kako ostati zdrav i u vreme prehlada i virusnih infekcija?

Stručnjaci poručuju: naspavajte se, hranite se zdravo, vežbajte, pijte sveže sokove iz sezonskog voća i povrća, oslobodite se stresa šetnjom u prirodi, i naravno, uzimajte dovoljno tečnosti.

Osim što momentalno podstiču cirkulaciju i opuštaju organizam, topli napici od lekovitih biljaka pravi su čuvari zdravlja. Dokazano dejstvo kada je reč o jačanju otpornosti organizma, imaju čaj od koprive, kamilice i zeleni čaj. Ali, ne treba zaboraviti ni žalfiju, zovu,  majčinu dušicu.

Kopriva

Od davnina se upotrebljava kao lekovita biljka. Još su stari Grci njeno lišće koristili za masažu kod reumatskih bolova. Bogata je kalcijomom, kalijumom, gvožđem, fosforom, kao i vitaminima A i C. Sadrži i flavonoide koji imaju antioksidantska svojstva.

Osim za jačanje imuniteta, čaj od koprive ima protivupalno dejstvo, a blagotvoran je i kod anemije, alergija, bolesti jetre, bubrega, pluća. Dokazano je i da kopriva snižava krvni pritisak i  stimuliše probavu, a može da pomogne i kod opadanja kose.

Ubrzava metabolizam i čisti krv, a zahvaljujući bogatstvu kalcijuma, doprinosi zdravlju zuba i kostiju.

Kamilica

Kao i kopriva, dugo se koristi u narodnoj medicini. Bogata je antioksidansima, a svakodnevnim konzumiranjem ovog blagog čaja poboljšavamo imunitet, smanjujemo stres, štitimo srce.

Kamilica sadrži apigenin koji spada u flavonoide i koji pomaže u prevenciji malignih bolesti. Inhalacija ovim čajem olakšava simptome upaljenih sinusa.

Zeleni čaj

Dragoceno dejstvo na imunitet ovaj čaj duguje prisutnim aminokiselinama koje povećavaju kapacitet T ćelija, zaduženih za odbranu organizma od  štetnih mikroorganizama.

Zahvaljujući bogatstvu mineralnih soli, zeleni čaj podstiče i oslobadjanje od toksina, što takođe povoljno utiče na imunitet. Osim ovog svojstva, brojna istraživanja potvrdila su i druge zdravstvene koristi od zelenog čaja. Za razliku od kafe, koja podiže holesterol, zeleni čaj ga snižava.

Sadrži znatno manje kofeina od kafe, ali dovoljno da nas razbudi i poveća koncentraciju. Dragocen je izvor antioksidanasa, pa se smatra da štiti od  malignih bolesti. Koristan je i u borbi protiv neželjenih kilograma. Veruje se da za svoju vitkost Japanke upravo mogu da zahvale ovom tradicionalnom napitku, kao i načinu ishrane, uz mnogo ribe i morskih plodova.

Žalfija

Stari Rimljani su jako cenili ovu biljku, pa ne čudi što njen latinski naziv glasi Salvia officinalis, od glagola salvare, što znači spasiti, izlečiti. Žalfija je prirodni antibiotik širokog spektra.

Koristi se za jačanje organizma, posebno nerava, za čišćenje krvi i protiv prehlade, gripa, promuklosti. Čisti jetru i reguliše znojenje, pa je korisna kod toplotnih talasa u menopauzi. Najnovija istraživanja potvrdjuju da je čaj od žalfije dragocen u prevenciji Alchajmerove bolesti.

Zova

Snažno podiže imunitet. Koristi se kod virusnih infekcija, kašlja, reumatskih oboljenja. Čaj od zove blagotvoran je i kod  urinarnih tegoba, a zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma, štiti srce. Podstiče detoksikaciju organizma i znojenje, čime se snižava telesna temperatura. Ima i blago laksativno dejstvo.

Za čaj se koriste isključivo cvetovi zove (listovi su otrovni) koji obiluju vitaminima, najviše C i B i A. Od minerala, zova u velikom procentu sadrži gvožđe, natrijum, kalcijum, kalijum i selen, koga inače ima jako malo u drugim biljkama. Sadrži i flavonoide, kao i sambukol koji aktivira imunološki sistem.

Efikasan je protiv virusa gripa i  smatra se da skraćuje period bolesti za 3-4 dana. Čaj se priprema tako što 4 kašičice sušenih cvetova prelijemo s pola litra provrele vode, ostavimo da odstoji 10 minuta i procedimo. Pije se tokom dana gutljaj po gutljaj.

Timijan

Biljka timijan (majčina dušica) izuzetno je bogata vitaminom C, usled čega  povoljno utiče na imunitet. Ono što majčinu dušicu posebno čini lekovitom, jesu njena esencijalna ulja, efikasna u borbi protiv bakterija (stafilokoke, ešerihije koli...) i gljivica.

Odličan je izvor vitamina C i A, kao i gvožda, bakra, riboflavina, kalcijuma, fosfora, cinka. Poznata je kao lek protiv kašlja, budući da čisti disajne puteve i olakšava simptome bronhitisa. Takođe ubrzava sazrevanje kašlja i potpomaže iskašljavanje. Smanjuje i bol u grlu. Ovaj aromatični čaj deluje i umirujuće i opuštajuće.

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa & Srećna