KLJUČNE RAZLIKE IZMEĐU PŠENIČNOG I PROJINOG BRAŠNA: Koje je bolji izbor za zdravlje, mršavljenje, kuvanje?

Sve prednosti i mane najpopularnijih vrsta brašna na našem podneblju.

Shutterstock

Pšenično brašno jedno je od najčešće korišćenih vrsta brašna na našem podneblju, dok odmah iza njega sledi kukuruzno brašno, koje se u srpskoj kuhinji tradicionalno koristi za pripremu brojnih jela. Takođe, kukuruzno brašno je odlična opcija ako vam je potrebna bezglutenska opcija.

Kukuruzno (kod nas poznato i pod nazivom projino) brašno se pravi od skrobnog dela kukuruza ili mlevenjem celih zrna kukuruza, poznatog kao kukuruzni skrob. Bogato je vlaknima i antioksidansima i lako se vari, što ga čini odličnom alternativom za one koji ne mogu da svare pšenicu zbog glutena. Međutim, kada je u pitanju nutritivna vrednost, pšenično brašno ima prednost u odnosu na kukuruzno.

Pšenično brašno sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum, koji su ključni za održavanje jakih kostiju i opšteg zdravlja; takođe ima više proteina i vlakana od kukuruznog brašna. Uprkos tome, jedinstveni ukus i tekstura kukuruznog brašna čine ga popularnim izborom za određena jela kao što su kukuruzne tortilje i hleb ili tradicionalna srpska proja.

Foto: Shutterstock 

Glavne razlike između kukuruznog i pšeničnog brašna su sadržaj glutena i nutritivna vrednost, ali i efekti na probavu, mršavljenje, kao i način pripreme. Kukuruzno brašno ima više ugljenih hidrata i manje proteina i masti od pšeničnog brašna. Međutim, ono ne sadrži gluten i dobar je izvor vlakana, antioksidanasa i određenih vitamina i minerala. Pšenično brašno, s druge strane, sadrži više proteina, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Kada koristite kukuruzno brašno kao sastojak za pečenje, važno je imati na umu da se ono ponaša drugačije od pšeničnog brašna i da može zahtevati dodatna znanja i prilagođavanja za postizanje željenih rezultata. Pored toga što se koristi u raznim proizvodima na bazi kukuruza, kukuruzno brašno se može koristiti i kao sredstvo za zgušnjavanje u sosovima, čorbama i supama.

Sa druge strane, pšenično brašno je brašno od žitarica koje se dobija mlevenjem zrna pšenice i osnovna je hrana u mnogim kulturama. Široko se koristi za pečenje i kuvanje i glavni je sastojak mnogih popularnih namirnica, kao što su hleb, testenine, poslastica i peciva. Dostupne su različite vrste pšeničnog brašna, koje se razlikuju po sastavu i svojstvima.

Foto: Shutterstock 

Najčešće vrste pšeničnog brašna su belo i integralno. Proces izrade belog brašna podrazumeva uklanjanje klica i mekinja iz zrna pšenice, dok integralno brašno sadrži celo jezgro, uključujući mekinje i klice. Višenamensko brašno je još jedna vrsta pšeničnog brašna koja se obično koristi u pečenju i kuvanju. To je mešavina belog i integralnog brašna, koji se koristi za širok spektar recepata. Takođe je čest sastojak mnogih prerađenih namirnica.

Ključne razlike između kukuruznog i pšeničnog brašna?

Predstavljamo 5 glavnih razlika između kukuruznog i pšeničnog brašna:

1. Sadržaj glutena

Pšenično brašno sadrži gluten, protein koji testu daje elastičnost i pomaže mu da naraste. Kukuruzno brašno, s druge strane, prirodno je bez glutena.

2. Nutritivna vrednost

Kukuruzno brašno ima više ugljenih hidrata i manje proteina i masti od pšeničnog brašna. Međutim, takođe je dobar izvor vlakana, antioksidanata i određenih vitamina i minerala. Pšenično brašno, s druge strane, sadrži više proteina i više kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Shutterstock  

3. Varenje za varenje

Pošto kukuruzno brašno ne sadrži gluten, lakše se svari od pšeničnog brašna za one koji su osetljivi na gluten. Takođe je dobar izvor vlakana, podstiče zdravo varenje i redovno pražnjenje creva.

4. Mršavljenje

Kukuruzno brašno može biti bolja opcija za one koji žele da izgube težinu. Ima manje kalorija i masti od pšeničnog brašna, a visok sadržaj vlakana može vam pomoći da se osećate sito i zadovoljno.

5. Poreklo i ukus

Kukuruzno brašno se pravi od žutog kukuruza, dok se pšenično brašno pravi od pšenice. Žuto kukuruzno brašno ima nešto slađi ukus i izrazitu žutu boju, što može dodati jedinstveni ukus i izgled pekarskim proizvodima.

Sve u svemu, i kukuruzno i pšenično brašno imaju jedinstvena svojstva i prednosti, a odabir pravog brašna za vas zavisi od vaših ličnih želja i potreba.

Da li znate koji su glavni pokazatelji osetljivosti na gluten?

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Kako da ispohujete savršeno hrskavo meso  TikTok/ thefeedfeed

Tekst: Lepa&srećna/B.S.