Kako da očistite mašinu za sudove: Čaše i tanjiri blistavi, a ušteda velika

Kako se čisti mašina za sudove? Evo odgovora!

Shutterstock

Kad složite sudove u mašinu za pranje, očekujete da ih izvadite blistave i sjajne, spremne da budu odloženi u kuhinjske ormariće. Međutim, da bi se ovo i dogodilo svaki put, neophodno je da mašinu redovno održavate.

To je važno i za dug životni vek mašine za sudove, a ne zaboravite da od njene čistoće zavisi i koliko će zdravi biti hrana i piće koje servirate svojim ukućanima.

Ostaci hrane, mineralni talog i naslage sapuna mogu da začepe ključne komponente kao što su filter i prskalice. Redovno čišćenje sprečava ove probleme, produžavajući vek trajanja mašine za pranje sudova i štedi vam novac na popravkama ili zameni. Čista mašina radi efikasnije, potrošnja vode i struje je optimalna, a sudovi budu besprekorno čisti u svakom ciklusu.

Shutterstock  

Najveću pažnju zahtevaju filter, prskalice i gume na vratima. Na dnevnom nivou, potrebno je samo minut do dva da biste obavili ono što je neophodno - obrisati ostatke hrane sa sudova pre nego što ih složite u mašinu. Takođe, obavezno prebrišite i zaptivače vrata vlažnom krpom.

Jednom nedeljno potrebno je da očistite filter. Proverite uputstvo za upotrebu vaše mašine i pogledajte kako da ga izvadite, a zatim ga temeljno isperite pod tekućom vodom. Tada proverite i prskalice - malo ih zarotirajte i pogledajte da slučajno nisu začepljene ostacima hrane. Za čišćenje koristite čačkalicu. Takođe, obrišite vrata i kontrolnu tablu mašine. Za taj posao vam je dovoljno pet minuta.

Shutterstock  

Jednom mesečno, ispraznite mašinu, odnosno uklonite sve sudove, pa sipajte dve šolje alkoholnog sirćeta u posudu koja može u mašinu i stavite je na gornju rešetku. Pokrenite ciklus sa toplom vodom bez sušenja.

Posle ciklusa sa sirćetom, pospite šolju sode bikarbone po dnu mašine i pokrenite kratki ciklus sa toplom vodom (bez sušenja). Održavanje mašine za pranje sudova pomoću ovih koraka osiguraće njenu efikasnost i čiste sudove pri svakom pranju. Pročitajte i šta se dešava u mašini kad vi zatvorite vrata. 

BONUS VIDEO: